Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az „egyenruhás” nyugdíjpénztár

Szöveg: M. Tóth György |  2009. november 24. 13:54

„A pénz jó katona, mindig előretör…” Nem irodalmi esten járt a honvedelem.hu. A Shakespeare-idézet a tizenöt éve létrehozott „HONVÉD” Nyugdíjpénztár ünnepi küldöttközgyűlésén hangzott el. A védelmi-biztonsági ágazatot átfogó „egyenruhás” pénztár önkéntes és magán ágazata több mint 66 ezer tagot számlál, vagyona pedig mintegy 78 milliárd forint.

November 23-án Budapesten, a Stefánia-palotában a „HONVÉD" Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ünnepségén múltidéző gondolatokat épp úgy hallhattunk, mint merőben új működési formáról szóló terveket.
1994. október 24-én, a volt Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán 38 hivatásos katona és polgári alkalmazott hozta létre a „HONVÉD" Önkéntes Kölcsönös Biztosító Nyugdíjpénztárt. A kezdetben honvédségi kasszának indult pénztár alapításához persze megfelelő paragrafusokra is szükség volt, mégpedig a társadalom-biztosítás harmadik pilléreként aposztrofált önkéntes pénztárak létrehozását lehetővé tevő törvényre.

Az alapítók törekvését kezdettől támogatta a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése. Ám – mint azt dr. Szenes Zoltán, a nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója mondta – nemcsak a pénztári tagság nagylelkű támogatásáról volt szó, hanem konkrét személyi, pénzügyi és logisztikai feltételek biztosításáról is. A HM azóta is a munkabér 4%-ával támogatja az önkéntes pénztári tagságot. Sőt, a többi, a pénztárral szerződéses viszonyban álló nagy munkáltató (a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a polgári titkosszolgálatok, vám- és pénzügyőrség, a rendőrség) hozzájárulását meghaladó mértékben, a magánpénztári tagságot is 2%-kal támogatja.

1595893837
 

A „HONVÉD" Nyugdíjpénztár ma már Magyarország legnagyobb munkáltatói pénztára, és az egy főre számított vagyont tekintve, a nyugdíjpénztári szektor leggazdagabb kasszái közé tartozik. Az ünnepi küldöttközgyűlés résztvevői azt is hallhatták: külföldön még mindig csodaszámba megy a „magyar modell". Az „egyenruhás" pénztár létrehozásának gondolata ugyanis egyedülálló: a világ más fertályain a fegyveres erők és testületek nem rendelkeznek önálló pénztárral, a katonák, rendőrök, tűzoltók, büntetés-végrehajtási dolgozók, katasztrófa-védelmi szakemberek, pénzügyőrök és a nemzetbiztonsági szolgálatok dolgozói „feloldódtak" a piaci pénztárak sokmilliós, anonim sokaságában.

Az elkövetkező évek változásairól szólva, elhangzott: a kormány igenjén már túljutott a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslat, mely szerint 2012 végéig a magánpénztáraknak át kell alakulniuk magánnyugdíj-biztosító részvénytársaságokká, és a 2013. január elsejével induló járadékszolgáltatást már az új intézményi struktúrában kell végezni.
A készülőfélben lévő új törvény gyorselemzése arra enged következtetni, hogy a

1595893837
„HONVÉD" Nyugdíjpénztár további önálló működése nincs veszélyben, a paragrafusok véglegesítésekor figyelembe vett javaslataink révén sikerült elhárítani a nagy piaci pénztárakba való beolvadás veszélyét – jegyezte meg dr. Szenes Zoltán. Az új szervezeti-működési vízió szerint egyébként a magánpénztári ág beolvadna egy, a munkáltató(k) által létrehozott nyugdíjbiztosító részvénytársaságba, az rt.-hez kerülne a pénztár működését és adminisztrációját biztosító központ, amely piaci szolgáltatásként végezné az önállósuló önkéntes pénztár tevékenységének sokoldalú támogatását.

A védelmi-biztonsági ágazatot átfogó „egyenruhás" pénztár 66 ezres tagsága, miként a nagy munkáltatói tagok számára sem lehet kétséges: jelentős szervezeti, működési változások előtt áll a pénztár. De afelől sem lehet kétségük, hogy a piaci versenyt továbbra is állni csak a „honvédos" működési elvek – a szolidaritás, a magas színvonalú szolgáltatás, a kizárólag a tagság érdekeit szolgáló stratégiai-üzletpolitikai, tagszervezési és marketing döntések – alapján lehet. A pénz akárcsak jó katona módjára is, így törhet előre.

Az ünnepségen Tömböl László, az Igazgatótanács elnöke köszönetét fejezte ki az alapítóknak, a mindenkori küldötteknek, igazgatótanácsi és ellenőrző bizottsági tagoknak, valamint a pénztári központ napi munkát végző munkatársainak. Ezt követően az eltelt 15 évben végzett kimagasló munkájuk elismeréseként negyvenen vehettek át jubileumi bronz emlékplakettet. Ez alkalomból a pénztár érdekében kifejtett tevékenységéért Magyar Honvéd szerkesztősége részére is emlékplakettet adtak át.

A jubileumi ünnepséget követő küldöttközgyűlésen Tömböl László IT-elnök számolt be a 2009. évben végzett tevékenységről, méltán kiemelve a II. és III. negyedéves jó befektetési eredményeket.

1595893837
1595893838
1595893838
1595893838
 

Fotó: Tóth László