Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az érdekvédelmet támogatjuk, a bohóckodást nem

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. június 15. 13:45

A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédszakszervezet közös sajtóközleménye A Honvédelmi Minisztérium és a katonákat képviselő Honvédszakszervezet mai egyeztetésén Hende Csaba honvédelmi miniszter és Czövek János szakszervezeti vezető egyaránt elítélte a 2011. június 16-ra meghirdetett, „bohócforradalomnak” nevezett politikai megmozdulást.

Bár a minisztérium és a katonák érdekvédő szervezete közötti egyeztető tárgyalások még nem zárultak le, és a szakszervezet vezetése a Kormány nyugdíj-előterjesztését a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni, Czövek János leszögezte, hogy a vitákat nem politikai megmozdulásokkal, hanem a tárgyalóasztalnál kívánja megoldani.

A két vezető egyetértett abban, hogy a feltételezhetően politikai háttértámogatással bíró, holnapra meghirdetett eseményt nem tekintik érdekvédelmi megmozdulásnak. Leszögezték továbbá, hogy az érdekképviseleti tevékenység nem terjedhet ki és nem irányulhat politikai agitációra, amelyet egyébként a katonák jogállásáról szóló törvény is tilt. A Honvédszakszervezet elítél minden érdekvédelmi tevékenységnek álcázott politikai akciót.

Czövek János az egyezetésen kijelentette, hogy nem támogatja, és nem vesz részt a rendezvényen, alapszervezeteit pedig arra szólítja fel, hogy hasonlóan cselekedjenek, és tartsák magukat távol a politikai célú demonstrációtól. Mindkét tárgyaló fél megerősítette, hogy a Magyar Honvédség a rend oldalán áll, és elutasítják, hogy a haza fegyves szolgálatára felesküdött katonákat bárki politikai eszközként használja fel.

Czövek ugyanakkor kiemelte, hogy várják a tárgyalások folytatását a honvédelmi tárcával a katonák életpálya-modelljének új koncepciójával kapcsolatban, melynek során továbbra is határozott formában, de a jogszabályok keretein belül kívánják érvényesíteni a katonák érdekeit. Hende Csaba az egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy a szakszervezetet teljes mértékben bevonják a kidolgozó munkába.

A felek megállapodtak abban, hogy az új életpálya-modellről 2011. június 20-án 11:30-kor folytatják érdemi tárgyalásaikat.