Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Zrínyi-könyvvonat” – a gyimesbükki történelmi határig

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. június 15. 13:11

A HM Zrínyi Média könyvvonat-sorozatának kiemelkedő eseményeként a Honvédelmi Minisztérium médiatársasága a Csíksomlyói búcsúra induló zarándokvonattal küldte el adományait erdélyi önkormányzatoknak, iskoláknak, egyházaknak és civil szervezeteknek.

Június 10-én, pénteken a Csíksomlyó Expresszen sok száz zarándokkal együtt utazott dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy, a könyv- és kiadvány-szerkesztőség vezetője, hogy a Zrínyi könyvcsomagjait ajándékozza a zarándokvonat útvonalán a magyarlakta települések megállóiban, a helyiek képviselőinek. A könyvátadás helyszínei az alábbi vasútállomások voltak: Segesvár, Kürtös, Piski, Brassó, Uzon, Sepsiszentgyörgy, Tusnádfürdő, Tusnád, Csíkmiseszegsámson, Csíkverebes, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Csíkszereda, Madéfalva, Saroglyazsanér, Sepsibükszád, Lóvész, Gyimesközéplok, Gyimesbükk, majd a visszaút során Arad.

Az értékes könyvcsomagokat elsőként Segesváron Sipos László jegyző vette át a Marosi Gergely Általános Iskola (Siménfalva), a Petőfi Sándor Általános Iskola (Székelykeresztúr), a nagygalambfalvi általános iskola és a segesvári magyar könyvtár nevében.

„Nyelvében él a nemzet" – mondta egykoron Széchenyi István, de akkor még nem tudhatta, hogy eljön az idő, amikor az egykori történelmi Magyarország jelentős területein kinccsé válik a nyelvet megőrző, ébren tartó és továbbadó könyv. Így hát érthető, hogy a Zrínyi Média könyvadományait minden állomáshelyen örömmel fogadták. A legemlékezetesebb fogadtatásra Gyimesközéplok település vasúti megállójában került sor, ahol Mihók Péter polgármester, valamint nemzeti viseletbe öltözött családtagjai és barátai fogadták az anyaországból érkezett köteteteket.

Dr. Isaszegi János tábornok elmondta, a logisztikailag sem lebecsülendő feladat végrehajtásához jelentős segítséget nyújtott a zarándokút szervezője, Mező Tibor, a kaposvári Bekes házaspár és dr. Dénes Zoltán atya.

A honvedelem.hu másnap telefoninterjút készített a helyszínen tartózkodó honvédelmi miniszterrel. Ennek kapcsán dr. Hende Csaba elismerően szólt a HM Zrínyi Média újabb könyvvonatáról. “Örömömre szolgált, hogy Gyimesbükkön Isaszegi tábornok jelentette: a feladatot sikeresen végrehajtotta" – mondta a tárcavezető.