Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az évtized bombája az egykori malom helyén

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 29. 12:51

A rendőrök nem sokkal délelőtt 10 óra után megkezdték a budapesti IX. kerület egy részének kiürítését. A Vaskapu utca és a Tóth Kálmán utca sarkán talált második világháborús bomba miatt közel tizenötezer embert kell kitelepíteni. Ekkora evakuálásra az utóbbi néhány évtizedben nem kellett Magyarországon sort keríteni egy robbanószerkezet miatt.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, valamint Bánsági Tamás IX. kerületi alpolgármester kedden délelőtt a helyszínen tájékozódott. Az egykori ferencvárosi malom helyén zajló építkezésen talált, négy méter mélyen földbe fúródott világháborús robbanószerkezet Hajdu Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka, illetve Pásztor István főtörzsőrmester, a bomba hatástalanítását feladatul kapó tűzszerész járőrparancsnok mutatta meg.

– A bomba rendkívül nagy, talán még a világháborúról szóló könyvekben, a fotókon sem lehetett ekkorát látni. Nagyon komoly munka ami a tűzszerészekre vár – mondta a helyszínen tartott rendkívüli sajtótájékoztatón Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter hozzátette: a terület kiürítése után, amikor rendőrség jelzi, hogy senki nincs az egy kilométer sugarú biztonsági zónában, a tűzszerészek elkezdik a munkát. Először ki kell szabadítaniuk a bombát, aminek jelenleg csak a felső része látható, s valószínű, hogy a betonba is beágyazódott. A miniszter szerint, ezt követően lehet csak megállapítani a bomba típusát és azt, hogy milyen módon lehet hatástalanítani.

– A munkát végző tűzszerész járőrparancsnok informált arról, hogy az előzetes tájékoztatás alapján nyolc olyan bombatípus van, ami megfelelhet az egykori malom területén megtalált légibombának – mondta Szekeres Imre, aki kijelentette azt is, hogy a bomba hatástalanítása nagyon komoly, kockázatos és felelősségteljes munka lesz.

Bánsági Tamás, a kerület alpolgármestere hangsúlyozta: a rendőrségnek a terület lezárására és kiürítésére vonatkozó akciója már elkezdődött. Egyelőre azonban azt nem lehet tudni, hogy mikor fejeződik be az evakuálás.

– A kerület bejelentett lakóinak közel egyharmadát érinti a terület átmeneti kiürítése. Tőlük csak megértést és türelmet tudok kérni. Elsőrorban az ő érdekük ez a kiürítés, hiszen ha véletlenül balul üt ki a tűzszerész akció, akkor ne sérüljenek meg – mondta az alpolgármester.

Hajdu Gábor mérnök ezredes a honvedelem.hu érdeklődésére a helyszínen elmondta: a második világháborúból visszamaradt bombák hatástalanításának megvan a szokásos protokollja. Először is azt kell látni, hogy milyen bombáról van szó, vagyis szükséges-e a környék megtisztítása. Ezt követően a szerkezet orr-, és farokgyújtó-szerkezeteit kell megvizsgálnia és azonosítania a tűzszerész rajparancsnoknak. Hiszen csak ekkor dönthető el, hogy milyen módszert lehet alkalmazni a hatástalanítás érdekében.

– Az biztos, hogy valamilyen eszközt szükséges alkalmaznunk, hiszen kézzel ilyen gyújtót kicsavarni nem lehet. Vannak olyan eszközeink, amelyek lazítják a kötést a gyújtószerkezet és a bombatest között – mondta Hajdu Gábor.

A tűzszerész parancsnoktól megtudtuk azt is, hogy mindaddig, amíg a bombát ki nem szabadítják a megtalálási helyéről, több tűzszerész dolgozik a helyszínen. Amikor viszont a tűzszerész szakmunka, vagyis a gyújtószerkezet kicsavarása kezdődik, akkor már csak a tűzszerész rajparancsnok tartózkodik a bomba közvetlen környezetében, segédei is biztonságos távolságban vannak.

A tűzszerész zászlóalj parancsnoka hozzátette: ekkora bombát az elmúlt évtizedben nem találtak Magyarországon.

Hajdu ezredes szerint az utóbbi néhány hónapban azért találnak a korábbinál sokkal több, a világháborúból visszamaradt légibombát, mert megkezdődtek azon területek átépítései, amelyek a háborúban stratégiai objektumok, vagy éppen nagyobb gyárak, üzemek, vagyis potenciális légi célok voltak. Emiatt ezen területeken jóval nagyobb az esély arra, hogy a munkálatok során bombákat találnak a földben.

Az egykori ferencvárosi malom területén hétfőn délután megtalált bombáról pillanatnyilag csak feltételezéseik vannak a tűzszerészeknek, hiszen a veszélyes szerkezet nagyobbik része a földbe, illetve betonba fúródott. Vélhetően egy két tonnás, angolszász gyártmányú bomba kerül elő, de lehet esetleg szovjet, vagy éppen német gyártmányú robbanószerkezet is. Ezeknek a bombáknak általában több mint a fele robbanóanyag, a tömeg maradék része pedig a fém váz. Amennyiben egy ekkora bomba felrobban, több mint háromszáz méteres sugarú körben mindent elpusztít, a repeszek azonban még a robbanástól számított egy kilométeres körzetben is képesek halálos sérülést okozni.

További képek:

Fotó: Szűcs László