Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyalogsági akna a Balaton partján

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 29. 13:45

A harmincadik héten, azaz július 21-e és július 27-e között 49 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 19 esetben soron kívül kellett intézkedniük a tűzszerészeknek, akik idén eddig összesen 1439 bejelentést kaptak.

Július 21-én a Pest megyei Gyálról érkezett a bejelentés a honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy a Bem József és a Körösi utcák kereszteződésében, útszélesítési munkálatok közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – megállapított, hogy egy 88 milliméteres légvédelmi repeszgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen semmisítették meg – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője

Három nappal később, ugyaninnen kaptak bejelentést ismét a tűzszerészek. Ekkor is a Lakatos törzsőrmester vezette járőr vonult ki a helyszínre, ahol ezúttal egy üres aknagránátot, vagyis szaknyelven mondva, nem robbanó testet talált, amelyet a központi gyűjtőhelyre szállított.

Július 22-én a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szajol és Tiszatenyő között, a vasúti pálya felújítása közben, a sínektől nyolc méterre bukkantak egy világháborús robbanószerkezetre. Azonnal értesítették a tűzszerészeket, akik még aznap a helyszínre siettek. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr megállapította, hogy egy 122 milliméteres repeszromboló gránát került elő, amelyek a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Ugyanezen a napon a főváros XIV. kerületében, az Öv és a Szatmár utcák kereszteződésében, gázvezeték szerelés közben találtak egy 82 milliméteres, világháborús gránátot. A veszélyes robbanószerkezetet a Lakatos Sándor vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Július 27-én Fonyód-Bélatelepről érkezett bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészeihez. Eszerint a vasútállomástól száz méterre, a szabadstrandon, közvetlenül a Balaton partján a vakációzók egy világháborús rozsdás szerkezetre bukkantak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy POMZ–2 típusú gyalogsági akna került elő, amelyet vélhetően a fürdőzők találtak meg a vízben és kivittek a partra. Mivel a szerkezet stabil állapotban volt, a központi gyűjtőhelyre szállították.