Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy jó hadmérnök egész alakulatokkal érhet fel”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2010. november 23. 18:48

Napjainkban a technikai innováció következtében a biztonsági kockázatok is rendkívül gyorsan változnak, így egy szakmáját jól értő hadmérnök alkalmasint egész alakulatokkal érhet fel – hangsúlyozta Márki Gábor, a honvédelmi tárca védelemgazdasági helyettes államtitkára a Haditechnikai Intézet megalapításának 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Ünnepi állománygyűlést tartottak november 23-án a Magyar Királyi Honvéd Haditechnikai Intézet megalapításának 90. évfordulója alkalmából Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének (HM FLÜ) II. kerületi telephelyén. A rendezvényen megjelent Márki Gábor, a tárca védelemgazdasági helyettes államtitkára, valamint Frigyer László mérnök vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar logisztikai csoportfőnöke.

Az ünnepségen először dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntőjét olvasták fel. „A 21. század rohamos

gyorsaságú technikai fejlődése okán fontos feladatunk, hogy megőrizzük és továbbfejlesszük a védelmi szféra kutatási és fejlesztési feladatainak bázisát képező katonai tudományos műhelyt. Az intézet alapításkor deklarált missziója most is ugyanaz, mint 90 évvel ezelőtt: hogy a hadseregnek fegyverrel, hadiszerszámmal és egyéb felszereléssel való ellátásában, a technika haladásának a gazdaságosság figyelembe vételével érvényt szerezzen", fogalmazott levelében a miniszter.

Hende Csaba köszönetet mondott a megjelent állománynak a Magyar Köztársaság és a Magyar Honvédség érdekében végzett áldozatkész szolgálatért. „Az elmúlt kilenc évtized sikerei, az önök és elődeik kiváló munkája és tudományos eredményeik kötelezik önöket, hogy további magas színvonalú tudományos tevékenységgel őrizzék meg az intézmény jó hírnevét", állt az üzenetben. A miniszter a szolgálat ellátásához erőt, egészséget és kitartást kívánt az állománynak.

„A múltra való emlékezés nem más, mint a jövő iránti elkötelezettség", kezdte beszédét II. János Pál pápa gondolatával Márki Gábor. „Nem csak azért ünneplünk önökkel, hogy együtt hajtsunk fejet az intézet hősei és hatalmas teljesítményei előtt, hanem mert hiszünk benne, hogy az a küldetés, melynek útján ez az intézmény bejárta az elmúlt 90 esztendőt, rendkívül fontos a Magyar Honvédség és az egész nemzet számára." Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évtized során az intézmény körül minden többször átalakult, beleértve ebbe az államot, a társadalmi berendezkedést és hadsereget is. „Maga az intézet is átalakult. Csak egyetlen dolog maradt állandó: maga a feladat, a küldetés."

„Az 1914-től 1990-ig tartó rövid, de annál viharosabb időszakban a magyar hadmérnökök számtalan kiváló eredményt mutattak fel, melyek jó része a gyakorlatban nem valósulhatott meg, vagy a külső körülmények miatt nem hozhatta meg azt a számottevő eredményt, melyre hivatott lett volna", emlékeztetett Márki Gábor. „Mindannyian emlékszünk sikeres és elsüllyesztett fejlesztésekre. Emlékszünk Magyarország talán legnagyobb vállalkozására, a Kárpátokban az országhatár mentén kiépített erődrendszerre, az Árpád-vonalra, mely fantasztikus eredményeket ért el: a második világháború egyetlen erődrendszere volt, melyet nem törtek át, pedig a szovjetek a lehető legnagyobb erőkkel, hihetetlen áldozatok árán próbálkoztak ezzel. Végül megkerülték. Emlékszünk az első magyar páncélosok és radarok tervezőire, illetve a kumulatív töltések kutatóira", sorolta a vívmányokat az államtitkár, és rámutatott: 1945 után mindent újra kellett kezdeni.

„Új hadsereg épült, új hadmérnöki karral, mely tiszteletre méltó munkát végzett és komoly nevet szerzett a Varsói Szerződésen belül. Aztán a rendszerváltás a Haditechnikai Intézet életébe is gyökeres változásokat hozott", fogalmazott Márki Gábor. „A magyar haderőnek a Varsói Szerződés nagy erejű támadófegyveréből egy önmaga védelmére szorítkozó ország védőfegyverévé kellett válnia. Mindannyian tudjuk, hogy ez a korszak nem volt sikertörténet. Nemcsak az állandó haderőreformnak álcázott leszervezések miatt, hanem mert nem tudtunk élni sem a NATO-csatlakozás kínálta lehetőségekkel, sem azzal a hatalmas nemzeti kincset képező szellemi tőkével, mely itt az intézetben összegyűlt."

Márki Gábor kiemelte: a honvédelmi kormányzat jelenleg a honvédelem egész rendszerének megújításán dolgozik, és feltett szándéka, hogy újra tisztességes fegyvert, felszerelést ad a honvédek kezébe. „Azok kezébe, akik vállalják a szolgálatot az ellenség előtt, akiknek a feladatuk teljesítése az életükbe kerülhet, akik a nemzeti érdekekért, a magyar haza védelmében harcolnak. Ezzel egy időben előre akarunk lépni hadiiparunk fejlesztése terén is. Meg kell találnunk azokat a termékeket, melyekre egyfelől a Magyar Honvédségnek szüksége lehet, s mi magunk is képesek vagyunk az előállítására, másfelől a világpiacon is eladhatóak.

Mindannyian tisztában vagyunk a korlátainkkal, de a lehetőségeinkkel is", jelentette ki a védelemgazdasági helyettes államtitkár. „E folyamat megvalósítására hoztuk létre a Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalt, mely már január 1-től viselt nevében is azon történelmi hagyományokat ápolja, melyeket például az intézet is képvisel. Az új honvédelmi vezetés tisztában van az önök szerepének fontosságával, ezért az újonnan felálló hivatal ennek a lépésről lépésre végrehajtandó programnak egyik motorjául a Haditechnikai Intézetet szánja."

Az államtitkár kiemelte: napjainkban a technikai innováció következtében a biztonsági kockázatok is rendkívül gyorsan változnak, néhány évtized leforgása alatt nemhogy új fegyvernem, de egész hadszíntér jött létre a világháló segítségével. „Ma egy szakmáját jól értő hadmérnök alkalmasint egész alakulatokkal érhet fel. Soha nem volt még akkora szükség az önök munkájára, mint most!", jelentette ki Márki Gábor. Az államtitkár ezt követően sok sikert és boldog, eredményes munkavégzést kívánt a megjelenteknek.

Az ünnepi beszédet követően dr. Hajdú Ferenc mérnök alezredes tartott előadást az intézet eddigi évtizedeiről, illetve a magyar haditechnikai kutatások újkori történetéről és főbb vívmányairól.

Fotó: Rácz Tünde