Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés az egykori „Hadiakadémiára”

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. október 1. 9:10

Szeptember 27-én volt 91 éve, hogy 1920-ban ezen a napon megalakult a Magyar Királyi Honvéd Hadiakadémia, a ZMNE jogelődje, vezérkari tisztek képzésére. A Ludovikán és a társakadémiákon végzett tisztek legjobbjai tanulhattak itt tovább.

Dr. Oroszi Antal nyugállományú ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem múzeumvezetője szerint nincs benne kellően a köztudatban, milyen magas színvonalú főtisztképzés folyt az egykori Magyar Királyi Honvéd Hadiakadémián. Az intézmény széles látókörű, a katonai tudományok minden ágazatában kiterjedt elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező, minden szolgálati helyen alkalmazható vezérkari tisztekké képezte a Ludovikát és a társakadémiákat kiváló eredménnyel elvégzett tiszteket. Az új vezérkari tisztek a parancsnokaik szándékait és elhatározásait hű szellemben, s a gyakorlatban megvalósítható módon tudták a valóságba átvinni, békében, háborúban egyaránt.

1595925336
A múzeumvezető által jegyzett, rendelkezésünkre bocsátott források szerint a hadiakadémián a kezdeti fél-, majd egyéves képzési idő után, 1921-1924 között kétéves, 1925-től 1940-ig hároméves képzés folyt. Majd a háborús évek miatt újra kétéves illetve 1944/45-ben már csak egyéves (rövidített) képzési forma létezett.

A jól bevált hároméves képzési ciklus gyakorlatilag 30 hónapos képzési időt jelentett. Ennél az első és második évfolyam 12-12 hónapig, a harmadik évfolyam 6 hónapig tartott. Az első évfolyam rendszerint október 1-jén kezdődött, a harmadik évfolyam pedig április 30-án végződött.

A hadiakadémia a trianoni tiltás miatt eleinte rejtve, 1921-től Ludovika Tiszti Továbbképző Tanfolyam, illetve Hungária Körúti Tiszti Szálló, majd Magyar Királyi Budapesti Honvéd Tiszti Szabályzatismertető Tanfolyam elnevezéssel működött.

Az intézmény neve 1939-től ismét Magyar Királyi Honvéd Hadiakadémia lett, és 1944 nyaráig Budapesten működött, majd Balatonfüredre települt át. Október 17-én feloszlatták, de még 1944 decemberében Szombathelyen ismét összevonták a tanári és a hallgatói állományt, végül 1945. február elején Németországba került végül 1945 elején fejezte be a tevékenységét.

1595925336
Az intézmény főépülete Budapesten a ZMNE jelenlegi, Hungária körútra néző épülete volt. Az első emeleten a parancsnokság, a törzs és szervei, a második emeleten a tantermek helyezkedtek el. A lépcsőházban márványtáblán állítottak emléket az intézmény alapításának és első három parancsnokának.
A főépület mögött terjedelmes, gondozott park terült el teniszpályával, a jelenlegi ősfák fiatalkori változataival és szebbnél szebb dísznövényekkel. A park túlsó oldalán emelkedett az akkor még egyemeletes tiszti lakóépület, kétszobás lakásokkal, hideg-meleg folyóvizes fürdőszobával és a 30-as évektől központi fűtéssel, mert ekkortól Gömbös Gyula honvédelmi miniszter felkarolta a hadiakadémia ügyét.

Visszatérve a 91 évvel ezelőtti, 1920. szeptember 27-i iskolakezdésre: ez volt az egyetlen olyan év, amikor szeptember 27-e „iskolakezdési nap" volt, mivel a hadiakadémia alapító parancsnoka, Ferjentsik Ottó vezérkari ezredes ekkor jelentette a honvédelmi miniszternek, hogy: „a m. kir. hadiakadémia a mai nappal megkezdődött". A továbbiakban 1945 tavaszáig, az akadémia megszűnéséig, mindenkor október 1-jén volt a tanévnyitó.

1595925336

 Fotó: A szerző és archív