Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Monte Grappán

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. augusztus 9. 12:51

Először járt magyar honvédelmi miniszter az olaszországi Monte Grappa hegyén, ahol több ezer első világháborús hősi halottunk nyugszik.

1918 nyarán több mint tízezer osztrák-magyar katona lelte halálát a Monte Grappa hegyén a II. piavei csatában. Az 1930-as években méltóságteljes emlékművet emeltek az elesett hősök tiszteletére. Közülük alig háromszáz magyar katona neve maradt fönn. Emléküket bronztáblák örökítik meg.

Minden év augusztusának első vasárnapján ünnepséget rendeznek itt. 2004 óta a Monte Grappa Baráti Kör tagjai képviselték hazánkat, akik fáradtságot és anyagi áldozatot nem kímélve ápolták elesettjeink emlékét.

Tízezer főnyi olasz, osztrák és magyar résztvevő mellett 2011. augusztus 7-én hivatalos magyar katonai delegáció tisztelgett a hősök emléke előtt.

Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere beszédében emlékeztetett rá: „Fel kell idéznünk ezeknél a síroknál újra meg újra, hogy mi, Európa nemzetei összetartozunk! Közös a történelmünk – fájdalmas és véres történelem! –, közös a jelenünk és közös a jövőnk is."

Az ünnepség zárásaként a honvédelmi miniszter, első világháborús magyar hagyományőrzők kíséretében koszorút helyezett el az emlékmű osztrák-magyar felén.

 (HM Sajtóiroda)