Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Isten dicsősége, és az emberek békessége érdekében dolgoznak

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 16. 17:32

Idén ünnepli megalakulásának tizenötödik évfordulóját a HM Tábori Lelkészi szolgálat. Ebből az alkalomból a Honvédelmi Minisztérium és a lelkészi szolgálati ágak vezetői ünnepi állománygyűlést rendeztek a Stefánia Palotában.

Sajtótájékoztatóval kezdődött a HM Tábori Lelkészi Szolgálat (HM TLSZ) megalakulásának tizenötödik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlés pénteken, a Stefánia Palotában. Dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára elmondta: másfél évtizeddel ezelőtt a Magyar Köztársaság és a négy történelmi egyház képviselői megállapodást írtak alá, s a Magyar Honvédségnél, valamint az akkor még létező Határőrségnél megkezdték szolgálatukat.

„Szükség van a tevékenységre"

Az államtitkár asszony hozzátette: a 61/1994-es számú kormányrendelet alapján jelent meg a tábori lelkészi szolgálat a Honvédelmi Minisztérium szervezetében. A három szolgálati ág a négy történelmi egyházat, vagyis a római katolikusokat, a reformátusokat, az evangélikusokat, illetve a zsidókat képviseli. A HM TLSZ-nél jelenleg huszonheten teljesítenek szolgálatot, köztük hivatásos és szerződéses állományú katonák, valamint közalkalmazottak is. A
tábori lelkészek kilenc helyőrségben, Budapesten, Székesfehérváron, Tatán, Debrecenben, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Veszprémben, Pápán és Kecskeméten szolgálnak, de természetesen ott vannak a nagyobb külföldi missziókban, vagyis Afganisztánban, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában is.

– Az elmúlt tizenöt év bebizonyította, hogy szükség van a tábori lelkészi szolgálat tevékenységére. Különösen a missziókban, ahol a lelkészek nemcsak a hitéleti tevékenységet végzik, hanem személyes segítséget is nyújtanak a katonáknak – emelte ki Vadai Ágnes, akitől megtudtuk azt is, hogy a Honvédelmi Minisztériumban az államtitkár felelőssége az MH Tábori Lelkészi Szolgálattal való mindennapi kapcsolattartás.

1595892614
 

Dr. Fröhlich Róbert dandártábornok, az MH Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátus vezető tábori rabbija a sajtótájékoztatón elmondta: 1994 óta dolgozik a Honvédelmi Minisztériumban, a tábori lelkészi szolgálat ötletének kipattanásától fogva végig követte az eseményeket. A tábornok hozzátette: a rendszerváltás utáni Magyarországon ritka, hogy egy intézmény tizenöt évet túlél úgy, hogy közben nem csökken súlya és hatása. Ez a tábori lelkészi szolgálatnak sikerült, még akkor is, ha az elmúlt másfél évtizedben sok hányattatáson esett át. Ugyanakkor a tábori lelkészek meg tudták őrizni képességüket és küldetéstudatukat, hogy a gondjaikra bízott emberekkel felelősséggel bánjanak.

A vezető tábori rabbi kiemelte: a tábori rabbinátusnak sok munkája van a Magyar Honvédségen belül. Bár ezen feladatok gyakran nem látványosak, nagyon fontos teendők. Hiszen ha csak egy emberen is képesek segíteni, akkor már megérte a fáradozás.

Bíró László, az MH TLSZ Katolikus Szolgálati Ág katolikus tábori püspöke elmondta: a katolikus tábori lelkészi szolgálat nagy múltú intézmény, amely fél évszázados kihagyás után kezdte újra a munkát 1994-ben.

– Úttörő munkát végeztek az alapító püspökök, lelkészek, valamint a Honvédelmi Minisztérium akkori vezetői és dolgozói. Hiszen meg kellett találniuk azt a modellt, amely a legjobban megfelel a magyar társadalomnak és a Magyar Honvédségnek – emelte ki Bíró László hozzátéve: a tábori lelkészeknek kettős feladatuk van. Egyrészt a szokásos vallási feladatokat végzik, illetve a külmissziókban a humán kulturális is akad teendőjük.

1595892614
 

A katolikus tábori püspök hangsúlyozta: azzal, hogy a lelkész ott van a helyőrségekben és a missziókban, a lét sajátos dimenziójára hívja fel a figyelmet. Emellett pedig személyesen hallgatja meg az embereket és figyel azokra, akik ezt igénylik.

Dr. Lackner Pál dandártábornok, a HM TLSZ Protestáns Szolgálati Ág protestáns tábori püspöke a sajtótájékoztatón kiemelte: tizenöt évvel ezelőtt harmadszor kezdődött meg a protestáns lelkészi gondozás a magyar katonák körében. És e tizenöt esztendő nagyon sok változást hozott: ma már más kontextusban dolgoznak, mint akkor, ráadásul az akkori sorozott tömeghadsereg kis létszámú, hivatásos haderővé alakult át.

– Egy tábori lelkész számára a külszolgálat jelenti a legnagyobb kihívást és a legnagyobb feladatot. Hiszen ott a lelkészek egyedül dolgoznak, s teljesen önmagukra vannak utalva – mondta Lackner dandártábornok.

„Akinek lelki támaszra van szüksége, meg is kell kapnia"

A sajtótájékoztatót követően kezdődött meg a HM Tábori Lelkészi Szolgálat megalakulásának tizenötödik évfordulója alkalmából rendezett állománygyűlés, amelyen részt vett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Vadai Ágnes államtitkár és Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is.

1595892614
Köszöntőjében Szekeres Imre kiemelte: a szabad vallásgyakorlás győzelmének emlékéről szól a mai nap. Hiszen másfél évtizeddel ezelőtt történelmi lépés volt a tábori lelkészi szolgálat megteremtése. A honvédelmi tárca vezetője elmondta: a magyar tábori lelkészet csak „szakaszos történelmi tapasztalatokkal" rendelkezik, amelynek okai a magyar történelem sajátosságaiban keresendők. A magyar tábori lelkészet története a Monarchiában kialakult rendszer felszámolásával kezdődött, s 1923-ban már működtek katolikus és protestáns tábori püspökségek, ám csak rejtve, a Vallási Közoktatási Minisztérium egy-egy osztályaként. Nyílt tevékenységük kezdete egybeesett a háborúra való felkészüléssel, majd a háború után újból a megszüntetés korszaka következett. S az újraszervezésre egészen 1994-ig kellett várni – elevenítette fel a honvédelmi miniszter.

– Mind a Magyar Honvédség, mind pedig a történelmi egyházak történetében mérföldkőnek tekinthető az 1994-ben aláírt megállapodás. Csatlakozva az akkori vezetőkhöz én magam is fontos feladatnak tekintem a katonák hitélete gyakorlásának kérdését. Különösen fontosnak azért, mert honvédség fejlődése, a szervezetben dolgozók és szolgálók fejlődése nélkül nem tartana ott, ahol ma. Nem kevesebbet vállaltak elődeink, mint azt, hogy akinek a fejlődéshez, haladáshoz lelki támaszra van szüksége, azt meg is kell kapnia. A mindenkori honvédelmi vezetés számára a legfontosabb érték az ember, képességeivel, ismereteivel, lelkével együtt. Öt évvel ezelőtt, az önkéntes haderő létrejöttekor ez ki is mondatott – emelte ki a honvédelmi tárca vezetője.

Szekeres Imre ezt követően arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évtizedben alapvetően megváltoztak a katonai szolgálatra vonatkozó törvények és a katonai életforma. Ezek nyomán pedig a katonalelkészi tevékenység feltételei is. A 21. század Magyar Honvédségének egyik legfontosabb feladata a nemzetközi békefenntartásban és válságkezelésben való részvétel. Folyamatosan ezer magyar katona teljesít külszolgálatot a hazától, a családtól távol, sok esetben még a külvilágtól is teljesen elzárt körülmények között. Az ő lelki gondozásuk csak a tábori lelkészekkel együttműködve valósulhat meg.

– Rendkívül nehéz és embert próbáló időszakokat is megéltünk közösen. Rövid időn belül két katonánk is hősi halált halt Afganisztánban. Néhányan akkor úgy vélték, hogy megroppan a magyar kontingens. Tudom és tapasztaltam, hogy ennek pontosan az ellenkezője történt. Tartása, lelke, ereje volt a magyar katonáknak. Az akkor ott szolgáló parancsnokok mellett nagyon sokat köszönhetünk a tábori lelkészünknek is, aki hatalmas munkabírással fogta össze, kovácsolta egységbe a kontingenst. Ennek a tizenöt évnek talán ezek voltak a legnehezebb napjai – mondta Szekeres Imre.

1595892614
 

A honvédelmi miniszter ünnepi köszöntőjében kiemelte azt is, hogy a Magyar Honvédség egy nagy család, amely nem nélkülözheti a szolgálat iránti elkötelezettséget, a hitet, a bajtársiasságot, a szolidaritást és a fegyelmet. A katonák jellemformálásában, a velük való törődésben pedig elévülhetetlen szerepet játszik a tábori lelkészi szolgálat.

Beszéde végén Szekeres Imre hangsúlyozta: a Honvédelmi Minisztérium a jövőben is biztosítja az 1994-ben kötött megállapodásban foglaltakat, a Magyar Honvédségben szolgáló katonák szabad vallásgyakorlása, a hitélet katonai intézményrendszerének hatékony működése érdekében.

„Ha békét akarsz, készülj a békére!"

1595892614
A HM Tábori Lelkészi Szolgálat megalakulásának tizenötödik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésre meghívást kaptak a történelmi egyházak képviselői is. dr. Julius Janus érsek, apostoli nuncius hozzászólásában kiemelte: a mai esemény különös alkalom arra, hogy hálát adjunk Istennek. Az érsek hozzátette: a szentszék és a Magyar Köztársaság 1994. január 10-én írta alá azt a megállapodást, amely létrehozta a katonai ordinariátust. Mindez a vallásszabadságnak volt köszönhető.

– A magyarországi tábori lelkészi szolgálat az egyházak különválasztásának nagy próbája volt – fogalmazott az apostoli nuncius, aki hangsúlyozta azt is, hogy a keresztény világban mindig is nagy hagyománya volt a katonák lelkipásztori ellátásának.

S mindezt a munkát II. János Pál pápa huszonhárom évvel ezelőtt, 1986. áprilisában kiadott nyilatkozata is erősítette. Ebben a nyilatkozatban az egyházfő korszerűsítette a szolgálat kánonjogi szabályozását, figyelembe véve a nemzeti és a nemzetközi szinteken végbement változásokat.

Julius Janus hangsúlyozta: szerencsére ma már nem a „ha békét akarsz, készülj a háborúra!" elvet követik az emberek. Hanem a VI. Pál pápa által megfogalmazott „ha békét akarsz készülj a békére!" gondolat jegyében szolgálnak a katonák is. Ez jól látszik Magyar Honvédség tevékenységén is, amelynek egyik fő feladata a békefenntartás.

1595892615
Tar Zoltán, Magyarországi Református Egyház zsinati irodájának vezetője felszólalásában kiemelte: a tábori lelkészi szolgálat protestáns szolgálati ága és a Honvédelmi Minisztérium közötti megállapodás méltó módon szabályozza a felmerülő kérdéseket, s e dokumentum alapján minden gond nélkül végezhetik munkájukat a protestáns tábori püspökséghez tartozó református és  evangélikus tábori lelkészek.

Hiszen az a szolgálat, amiben a Magyar Honvédség részt vesz, az a megbékélést célozza az egész világon, s ebben a munkában tábori lelkészként is meg kell felelni.

Az irodavezető hangsúlyozta azt is, hogy a tábori lelkészi szolgálat működése nagyon fontos a Magyar Honvédség vezetése számára, de természetesen a református egyháznak is. Éppen ezért a református tábori lelkészek rendszeresen beszámolnak tapasztalataikról az egyház vezetőinek és az istentiszteleten a híveknek is.

Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke rávilágított arra, hogy a Bibliában sok helyen lehet találkozni a katonaság metaforájával. Jézus környezetében is voltak katonaemberek, sőt keresztje mellett is ott állt egy százados.

1595892615
A püspök hozzászólásában elhangzott: a HM TLSZ Protestáns Szolgálati Ága nemcsak az evangélikus és a református, hanem a kisebb egyházak képviseletét is magára vállalta. Fabiny Tamás megemlítette azt is, hogy a katonák számára a legnehezebb a külszolgálat, amikor távol vannak a családtól, és rendszeresen megtapasztalják a halál közelségét is. Éppen ezért az egyház feladata, hogy imádsággal segítse a katonák munkáját.

Dr. Schweitzer József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége országos nyugalmazott főrabbija egy régi zsidó tanítással kezdte beszédét. Eszerint a kard és a könyv egyszerre, egymással egybekötve szálltak alá a magasságokból.

E jelképes tanítás annyit jelent – mondta a nyugalmazott főrabbi –, hogy a fizikai és a szellemi erőnek egyszerre kell jelen lennie az egyén, a közösség, és az állam életében. Nem mehet feledésbe az a tanítás sem – figyelmeztetett Schweitzer József –, hogy az erőnek, vagyis a hadseregnek, a könyvből, azaz a szellemből kell táplálkoznia.

„A tábori lelkész egyben katona és lelkész"

1595892615
Az ünnepi állománygyűlés rövid szünet után a tábori lelkészi szolgálatok vezetőinek beszédeivel folytatódott. Bíró László katolikus tábori püspök hangsúlyozta: többektől hallotta azt a nézetet, amely szerint a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata a maga tizenöt évével még csak a kamaszkorban van. Vagyis előtte áll még az ifjúkor, s a felnőttkor még nagyon messze van.

– Az 1994 óta eltelt időszak egyik fontos állomásához érkeztünk. A tábori lelkészi szolgálat elvégezte a legalapvetőbb tanulmányait. Több-kevesebb sikerrel túljutott az elemi iskola számos, diákokat próbáló időszakán. Voltak nehéz tantárgyaink, mint például a missziós szolgálat. De voltak olyanok is, amelyeket könnyen teljesítettünk. Egy katolikus papnak ugyanis nem volt nehéz egy hierarchikus szervezet tagjának lenni – mondta a katolikus tábori püspök, aki úgy vélte: rá kellett jönniük arra, hogy nem attól tábori lelkészek, mert egyenruhát hordanak és a parolijukon egy keresztet viselnek. Még csak nem is azért, mert így nevezik őket. E munka egy sajátságos hivatás, s a szolgálat tagjainak életvitelszerűen kell tábori lelkésznek lennie, akiknek feladata a rájuk bízott katonák szolgálata.

– A tábori lelkész katonalelkész, aki egyben katona és lelkész, vagyis pap is. Bár kettős a jogállása, ez nem jelenti azt, hogy a két hivatás kioltja egymást, vagy elnyomja a másikat. Éppen ennek ellenkezőjét kell jelenteni, vagyis, hogy segítik egymást – fogalmazott Bíró László, aki úgy vélte, hogy az elmúlt másfél évtizedben a tábori lelkészi szolgálat egyre inkább a Magyar Honvédség részévé vált.

1595892615
Lackner Pál, protestáns tábori püspök szerint tizenöt év nagy idő ha az ember a saját életére tekint vissza. Ugyanakkor egy szervezet életében ez csak egy nagyon rövid intervallum.

– Amikor létrejött a tábori lelkészi szolgálat, az alkotók és az alapítók nagy része nem tudta pontosan, hogy mi következik a továbbiakban. Katonai körökben élt az a félelem, hogy a lelkészek megjelenése a politikai tisztek intézményének más néven való újraélesztése lesz. Ugyanakkor mi, akik lelkészként részt vettünk a szolgálatban, meglepődtünk, hogy a Magyar Honvédség mennyire más, mint korábban a Magyar Néphadsereg volt – mondta a Lackner dandártábornok, aki szerint a protestáns tábori püspökség számára az utóbbi öt év hozott minőségi változást.

A protestáns tábori püspök hozzátette: az elkövetkező időkben egy-két teológiai területre nagyon hangsúlyt kell fektetni.

Például olyan kérdésekre, mint például az iszlám és az ortodoxia ismerete, amelyek idehaza nem fontosak, ugyanakkor a Balkánon és Afganisztánban elengedhetetlenek.

1595892615
Fröhlich Róbert vezető tábori rabbi hangsúlyozta: a tizenöt esztendő, amit a szolgálattal töltöttek, bebizonyította, hogy a Honvédelmi Minisztérium akkori vezetése jól döntött, és a tábori lelkészekre nagy szükség van a Magyar Honvédségben. És nemcsak azért, hogy elmondhassuk: a nyugati országok mellett nekünk is van ilyen intézményünk. Arra van szükség, hogy a katonák nyugodt lélekkel tölthessék el szolgálatukat. E nyugodt lélekhez pedig szükség van a lelkészre, aki teljesen mindegy, hogy melyik felekezethez tartozik.

– A lelkésznek az a dolga, hogy a hozzá fordulók lelkét ápolja. Neki nem kell katonának lennie a szó klasszikus értelmében. Persze szükséges tudnia, hogy mi a különbség egy hadosztály és egy harckocsi között, de ő elsősorban akkor is lelkész – fejtette ki véleményét Fröhlich dandártábornok, aki szerint a tábori lelkészi szolgálat azért tudott az elmúlt tizenöt évben töretlenül előre haladni, mert a három szolgálati ág példaértékűen együttműködött, soha nem volt közöttük semmiféle ellentét, vagy vita. Ugyanazon cél – Isten dicsősége és az emberek békessége – érdekében, kéz a kézben, egymást erősítve dolgoztak.

„Egyszerre viselik egyházuk jelképeit és katonai rendfokozatukat"

Az ünnepi beszédek után az elismerések átadása következett. Szekeres Imre honvédelmi miniszter Fröhlich Róbert dandártábornoknak, Berta Tibor ezredesnek, a katolikus szolgálati ág általános helynökének, és Jákob János ezredesnek, a protestáns tábori püspökség hivatalvezetőjének; míg Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke Takács Tamás alezredesnek, kiemelt vezető tábori lelkésznek, Oláh Emil Endre alezredesnek, kiemelt vezető tábori lelkésznek és dr. Höfninger József nyugállományú ezredesnek adott át tárgyjutalmat.

1595892615
Az ünnepi állománygyűlés zárszavában Vadai Ágnes kiemelte: az elmúlt másfél évtizedben alapvetően megváltoztak a katonai szolgálat körülményei. Változtak a honvédségre vonatkozó törvények és a katonai életforma is. A Magyar Honvédség sorozott hadseregből önkéntes, szerződéses, professzionális haderővé vált. Ráadásul a Magyar Köztársaság tagja lett a NATO-nak és az Európai Uniónak is, amelynek következtében a magyar katonák már aktívan részt vesznek a nemzetközi szervezetek békefenntartó műveleteiben.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára hozzátette: a HM Tábori Lelkészi Szolgálatának szervezeti felépítése az elmúlt tizenöt évben mindig szorosan követte a honvédség szervezeti változásait. Amíg kezdetben, az első tábori lelkészek munkája szinte kizárólag a helyőrségekben szolgáló katonák hitéletének, vallásgyakorlásának segítése volt, addig mára a tábori lelkészek követik a katonákat a határokon túlra is.

– Tábori lelkészeink mára megszerezték a szolgálatuk ellátásához szükséges katonai ismereteket. Jól szimbolizálja speciális helyzetüket, hogy a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses állományú lelkészek egyszerre viselik egyházuk jelképeit és a katonai rendfokozatukat – mondta Vadai Ágnes, hozzátéve: a Magyar Honvédségben igény van a tábori lelkészi szolgálatok munkájára, amely azonban nemcsak a honvédséghez közvetlenül kapcsolódók lelki gondozására terjed ki, hanem a családtagokra, a nyugállományúakra, valamint az egészségügyi-szociális intézmények lakóira, gondozottjaira is.

„A legfontosabb kötelesség a szolgálat"

– Tizenöt év egyrészt rövid idő. De ha azt nézzük, hogy e rövid idő alatt a tábori lelkészi szolgálat a Magyar Honvédség keretein belül hova jutott el, akkor azt kell mondanunk, hogy szép eredményt értünk el. Tizenöt évvel ezelőtt még nézegettük egymást. Akik parancsnoki-vezetői beosztásban voltunk a honvédségen belül, találgattuk, hogy mi lesz ebből? Hogyan tudunk együttműködni? – mondta Tömböl László mérnök vezérezredes, az ünnepi állománygyűlést követő köszöntőjében.

A HM Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette: eltelt tizenöt év és itt vagyunk. Együtt ünnepelünk, együtt örülünk, együtt keresztelünk, együtt vagyunk akkor, amikor baj van, és akkor amikor megemlékezünk. Ez a tizenöt év magáért beszél, méltó példája az egymásra találásnak.

Tömböl tábornok úgy vélte: a Magyar Honvédség katonáinak, és az egyház szolgáinak is a legfontosabb kötelessége a szolgálat. Csak azok az emberek, akik igazán önzetlenül tudnak szolgálni, képesek arra, hogy félretegyenek mindent, és a közös ügyért áldozzanak, dolgozzanak.

1595892616
 

A vezérkari főnök leszögezte azt is, hogy az elmúlt másfél évtized tele volt változással, amelyek alapjaiban érintették a Magyar Honvédséget. Alapjaiban változtak meg a működés feltételei, s ezekhez mindenkinek alkalmazkodni kellett.

– Ez az alkalmazkodás sikerült, együtt szolgálunk itthon és együtt szolgálunk missziókban. S a legfontosabb szolgálatunk az emberi értékeknek a megőrzése, az emberek nevelése, fejlesztése, az emberekről való gondoskodás – mondta Tömböl vezérezredes, hozzátéve: a tábori lelkészi szolgálatnak további feladatai is vannak. Az együttműködést szélesíteni kell, hiszen nem elég a Magyar Honvédségen belül dolgozni. A honvédelem ügyét tovább kell vinni, népszerűsíteni kell, a társadalmon belül is meg kell ismertetni.

1595892616
 

1595892616
 

1595892616
 

Fotó: Galovtsik Gábor