Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaművészek, művész katonák

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. október 19. 18:55

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Bükkösdi Gábor Katonai Képzőművészeti Stúdió: „Terepszínű ecset” című bemutatkozó kiállítását. A tizenhat kiállító művész mindegyike szorosan kötődik a honvédséghez; többen hivatásos katonaként tevékenykedtek, vagy ma is szolgálnak.

A rendezvényen Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója is beszédet mondott. Az igazgató méltatta a kiállító művészek munkáit, majd Saint-Exupéry-re emlékeztetett, aki szintén katona, és egyben kiváló író is volt. Mint mondta: esztétika nélkül nincs értelme az életnek. „Ezek a fiatal és

1595892631
középkorú művészek – akik egyben katonák is – terepszínű ecsettel üzennek"- mondta az igazgató.

Dr. Feledy Balázs művészeti író a kiállítás megnyitóján elmondta: immár nyolcadik alkalommal ünnepli meg a kortárs festőtársadalom a Festészet Napját Magyarországon. Hozzátette: „Évtizedek óta fontos a tehetséggondozás a honvédség köreiben is. Szüksége van mind a honvédségnek, mind a magyar képzőművészetnek tehetségekre." Az író kifejtette: a rendszerváltás után fontossá vált az érdekérvényesítés megfelelő módja. „Sok kisebb szervezet, szövetség és stúdió jött létre, mely a művészek saját érdekeit a nyilvánosság felé hozta. Ezért jött létre a szakmai szervezet is"- mondta Feledy a Honvéd Kulturális Egyesületről, melyet 1992-ben alapítottak Kaposváron.

A szervezet támogatja a honvédelem és biztonság közös társadalmi ügyeit, ápolja az évezredes honvédelmi hagyományokat, az ifjúság hazafias honvédelmi nevelését, a hadtudomány és hadtörténelem népszerűsítését, valamint segíti a képző-és népművészek tevékenységét – tagjainak többsége pedig hivatásos katona.
Az egyesület képzőművészeti tagozatában alakult 2009-ben a Bükkösdi Gábor Katonai Képzőművészeti Stúdió a tagozat 2003-as alapító tagjaiból, és a még korábbi egervári táborok néhány résztvevőjéből.
Nevüket Bükkösdi Gábor (aki többek között Barcsay Jenőtől vagy Bánhidi Andortól is tanult) képzőművészről kapták, akinek művei több hazai és nemzetközi katonai tematikájú bemutatón is szerepeltek, így a katonaművészek berlini, valamint budapesti biennáléján is. Alkotásai ma a Magyar Nemzeti Galériában láthatóak.
A társaság tagjai között megtalálhatóak a képzőművészek mentorai,  Szunyoghy András és Duschanek János művésztanárok is.

A kiállításon Bakó László, Baranecz Katalin, Bencze Zsolt, Kiss Attila, Berek Lajos, Duschanek János, Frömmel Gyula, Girnt Vilmos, Jozefka Antal, Kolárovits Katalin, Matetits László, Morschhauser Miklós, Németh József, Szunyoghy András, Vankó István és Végh Hajnal alkotásai tekinthetőek meg.

A tárlat október 30-ig látogatható a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. 

1595892631

 

1595892631