Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldi tartalékosok látogatása Veszprémben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. október 19. 20:32

Három országból érkeztek tartalékos katonák Veszprémbe, akiket Kerekes Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, valamint Juhász János nyugállományú alezredes, a MATASZ Veszprém Megyei elnöke fogadott.

A külföldi tartalékosok az országban töltött három nap alatt több olyan
programon vehettek részt, ahol Magyar Honvédség mindennapjaival
ismerkedtek meg.

Juhász János megyei elnök elmondta, hogy a vendégek az Osztrák Tiszti Társaság Nieder Österreich Szervezetét, az Olasz Alpini Tartalékos Szervezetét, valamint az NSZK Oberbajern Tartalékos Szervezetét képviselték. Ez a program része annak a jó együttműködésnek, ami az utóbbi években a MATASZ és a környező országok tartalékos szervezetei között kialakult. A találkozók során igyekeztek kicserélni a tapasztalataikat a tartalékos szolgálatról, annak feladatairól, de a legfőbb kérdés most is az volt, hogy ezek a szervezetek hogyan tudják jobban segíteni az élő katonai szerveztek munkáját.

A megérkezést követően a delegáció tagjai az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi irodájába látogattak. Itt tájékoztatást kaptak az iroda általános működéséről, valamint emellett kiemelten foglalkoztak az Önkéntes Tartalékos rendszer magyarországi felállításának feladataival. Megismerhették, hogy az elkövetkezendő években a Toborzó Irodáknak milyen feladatokat kell megoldaniuk ahhoz, hogy 2012-ben az első tartalékosok behívása és felkészítése megtörténjen.

1595892632
 

A második napon a Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred életével ismerkedtek a vendégek. Az ezred életét bemutató tájékoztatót követően megtekintették a csapatmúzeumot és a Kossuth laktanyát, ahol az ezred vezető szervezetei dolgoznak. Az ebédet követően a Pápa melletti Kupra mentek, ahol az egyik radar század életébe nyerhettek betekintést. Megismerhették a ma rendszerben lévő radarokat és a légi adatfeldolgozás folyamatát.

Időre kellett visszaérkezniük, mert a városházán a vendégeket Debreczenyi János, Veszprém Megye Jogú Város polgármestere fogadta. A polgármester a köszöntőjében elmondta, hogy a város nagy figyelmet fordít a katonákra, mivel a város életében évtizedeken át meghatározó volt a honvédségi szervezetek jelenléte.

1595892632
 

A harmadik napon a delegáció a veszprémi katonai temetőben kezdte a napját. A rövid szertartást Szécsi Ferenc katolikus kisegítő tábori lelkész celebrálta. A jelenlévők németül és magyarul együtt imádkoztak a háborúkban elesett katonákért. Ezt követően a delegációvezetők megkoszorúzták az emlékművet, majd a takarodó dallamaival ért véget a megemlékezés.

A három napos program veszprémi városlátogatással zárult. A vendégek a búcsúzáskor elmondták, meggyőződésük az, hogy az országok tartalékos szervezeteinek az együttműködése segítheti azt a munkát ami napjainkban Magyarországon a tartalékos szervezet felállításával megkezdődött.