Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kevés a katonaorvos a Magyar Honvédségben

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 19. 23:37

A szocialista kormány által fölajánlott harci helikopteres kiképzők kiállítására Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke szerint, jelenlegi állapotában nem lesz képes a Magyar Honvédség. Ráadásul az egészségügyi szakemberek száma is alacsony az alakulatoknál.

A magyar honvédelmi tárca Afganisztánban tartózkodó delegációja zárt ajtós megbeszélést folytatott Stanley A. McCrhystal vezérezredessel, az ISAF főparancsnokával, majd találkozott dr. Jack Kemmel, a NATO kiképző és támogató csoportjának parancsnokával is. A parancsnok elmondta, hogy az elmúlt években az afgán nemzeti erők kiképzésére számos intézményt állítottak fel Kabulban. Létrehozták például az Afgán Nemzetvédelmi Akadémiát, amelyhez nyolc nemzeti iskola kötődik, ahová évi nyolcezer hallgató felvételét tervezik.

Ezen kívül működik a kabuli katonai kiképző központ, a nemzeti rendőr akadémia, és a légierő oktató bázis is. Az utóbbi képzésről szólva dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy már megkezdte működését Afganisztánban egy helikopter pilótákat kiképző csoport, amelynél szintén látogatást tett, és elképzelhető további műszaki szakemberek kiküldése az ázsiai országba.

Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a Mi-17-es szállító helikopterek hajózó felkészítését végző magyar alakulat mellett – a korábbi magyar kormány felajánlása ellenére – nem biztos, hogy képesek leszünk még egy harci helikopter kiképző csoport kiküldésére, hiszen ehhez nincs elég forrása, és szakembere a Magyar Honvédségnek. Hasonló a helyzet az egészségügyi szakembereinkkel is, mivel igen alacsony a katonaorvosok száma a magyarországi alakulatoknál.

Deák János a honvédelmi miniszter főtanácsadója viszont megfontolásra javasolta, hogy fogadjanak magyar tanárokat az afganisztáni akadémiák számára, az afgán nemzeti erők oktatásának segítésére.

Hende Csaba küldöttsége az afganisztáni útja utolsó napjaiban megbeszéléseket folytatott még Mark Sedwill nagykövettel, az ISAF civil főképviselőjével (SCR), majd Mikusi Zsolt ezredes és Gergely Péter őrnagy kíséretével Mazar-e Shariffba utazott, ahol megtekintette az ottani katonai tábort (Camp Marmal) és kórházat. Meghallgatta Révész Gyula mérnök ezredes, magyar parancsnok jelentését, állománygyűlésen vett rész, illetve tárgyalt Frank Leidenberger dandártábornokkal, az Északi-Körzet német parancsnokával.

További cikkek a honvédelmi miniszter afganisztáni látogatásáról:
Minden második missziós Afganisztánban szolgál majd
Romlik a biztonsági helyzet Afganisztánban
Megbeszélés a védelmi miniszterrel
Közszolgálati egyetem alapítását tervezik
OMLT: tanácsadás az önálló Afganisztán megteremtéséért
A biztonság a legfontosabb
Afganisztánban a honvédelmi miniszter