Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden második missziós Afganisztánban szolgál majd

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 19. 23:18

Vizsgálatot indított dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a szocialista tárcavezetés idején történt hiányos előkészítő munka miatt. Az Afganisztánban tartózkodó miniszter erőn felül teljesítő katonákkal találkozott, de a misszió ellátásában jócskán tapasztalt hiányosságokat.

Az Afganisztánban tartózkodó honvédelmi miniszter a misszió ellátásában hiányosságokat tapasztalt, ezért, a honvéd vezérkar főnökével egyetértésben, vizsgálatot indított a Honvédelmi Minisztérium és a honvédség érintett szervezeteinél.

Hende Csaba honvédelmi miniszter közel tíz találkozót és tárgyalást bonyolított le az elmúlt napokban Kabulban.
Katonai tiszteletadással fogadta Abdul Rahim Wardak az afgán kormány védelmi minisztere, aki közölte: az idei év nagyon fontos az afgán nép számára, hiszen ősszel választásokat tartanak az ázsiai országban, és ennek biztosítása érdekében széles hadművelet indul a NATO részéről a déli Kandahar tartományban. A magyarok segítsége pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy Afganisztán irányítását az afgánok vehessék át. Megjegyezte: az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) a tervek szerint október végére elérheti a 134 ezer fős létszámot.

Hende Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar misszió létszáma kétszáz fővel nő, vagyis a külföldön szolgáló katonáinknak több mint ötven százaléka Afganisztánban tevékenykedik majd. A magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) megerősítéséhez viszont szükség lenne a katonai táborunk bővítésére, amelyhez állami földet kell kisajátítani a bázisunk szomszédságában. A tárcavezető mindehhez az afgán védelmi miniszter közbenjárását kérte.

A magyar miniszter ezt követően meglátogatta a honvédség úgynevezett logisztikai mentor csoportját, ahol meghallgatta Sári Gábor alezredes beszámolóját. Mint kiderült, az afgán nemzeti erőket autóvezetésre, karbantartásra, főzésre, ellátás-raktározásra felkészítő csoportnak az előző honvédelmi vezetés hiányos előkészítő munkája miatt számos esetben a bázisukat vezető németek segítségét kellett kérni a munkájuk elvégzéséhez. A technikai egyezmény ugyanis nem tükrözte a helyi állapotokat. A munkájuk beindításához a németektől kellett például járműveket, tolmácsokat kérniük a magyar logisztikusoknak, mert nem érkeztek meg hozzájuk a megígért páncélozott terepjárók.

További cikkek a honvédelmi miniszter afganisztáni útjáról:
Romlik a biztonsági helyzet Afganisztánban
Megbeszélés a védelmi miniszterrel
Közszolgálati egyetem alapítását tervezik
OMLT: tanácsadás az önálló Afganisztán megteremtéséért
A biztonság a legfontosabb
Afganisztánban a honvédelmi miniszter