Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia az együttműködésről

Szöveg: honvedelem.hu / mhhek.hu |  2010. december 2. 12:26

Az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (MH HEK) szakembereinek részvételével idén is megrendezték a Katona- és Katasztrófaorvosi Konferenciát december 1-jén. A rendezvénynek ezúttal „Az együttműködés kérdései a katasztrófák, illetve a tömeges balesetek következményeinek felszámolásában” címet adták.

A Magyar Katona- és Katasztrófa-orvostani Társaság ebben az évben is megrendezte hagyományos konferenciáját, immár tizenharmadik alkalommal. A rendezvény védnökségét dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter vállalta, helyszínéül pedig a Honvédkórház tanácsterme szolgált.

1595910926
Az idei konferencia vezető gondolata – amint azt már a címe is mutatja – az együttműködés volt. Ezt hangsúlyozta dr. Radnóty Gábor (a konferencia szervező bizottságának tagja) is, aki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében a plenáris ülés nyitóelőadását tartotta.

Őt követte dr. Muhoray Árpád polgári védelmi vezérőrnagy, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ parancsnoka. Az ülés első felében a katasztrófavédelmi képzések bemutatása mellett szó esett az ágazati- és a beavatkozó szervek közti együttműködés kérdéséről is.

A plenáris ülés második felének elnöke dr. Németh András orvos dandártábornok, az MH HEK parancsnoka, valamint dr. Svéd László nyugállományú orvos altábornagy, a Honvédkórház rehabilitációs főigazgató-helyettese volt. Németh tábornok előadásában a polgári és a honvéd egészségügy közötti kapcsolatokat és együttműködést mutatta be, kiemelve a Magyar Honvédség szárazföldi és légi kiürítő képességét, mely egyaránt jól használható a missziókban és a hazai katasztrófahelyzetekben. 

Svéd altábornagy – tulajdonképpen folytatva az előző prezentációt – a sürgősségi ellátás szerepét és jelentőségét mutatta be az együttműködés szempontjából.

A konferencia harmadik, befejező részben pedig a katasztrófák elleni védekezésben érintett, nem katonai szervezetek

1595910926
képviselői tartották meg előadásaikat. A résztvevők megismerhették a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Országos Mentőszolgálat és az egyházi szervezetek munkáját. Az itt elhangzó prezentációkban szintén kiemelték, hogy az ágazatok és szervezetek közti együttműködés nem csak hasznos, de nagymértékben meg is könnyítheti egy-egy katasztrófahelyzet megoldását. Mindehhez persze elengedhetetlenül szükséges a szervezettség és a megfelelő központi irányítás.

A plenáris ülést követően került sor a konferencia technikai bemutatójára. Az MH HEK szakemberi által tartott bemutatón – mely a rossz idő ellenére is sokak érdeklődésre tartott számot – egy TMM pneumatikus sátrat, mentőautó fertőtlenítőt, valamint egy pneumatikus fürdetősátrat tekinthettek meg a konferencia résztvevői. A pneumatikus sátrak érdekessége, hogy -40 és + 50 Celsius-fok között használhatóak és legfeljebb 15 perc alatt telepíthetőek. Megfelelő elhelyezést biztosítanak emberek, felszerelés vagy élelmiszerkészletek számára is. Használhatóak sérültek fogadására és ellátására, valamint különböző egészségügyi anyagok raktározására. Katonaorvosi szempontból különösen fontos, hogy megfelel a ROLE1 és ROLE2 követelményeknek, így nem véletlen, hogy olasz, francia és cseh tábori kórházakban is alkalmazzák őket.

1595910927
A technikai szemlét követően két szekcióban folytatódott a tudományos munka. Az ülések fő témakörei a katasztrófák ellátása során szerzett, valamint a missziós tevékenységgel kapcsolatos katonaorvosi tapasztalatok, a korszerű diagnosztikai és módszertani lehetőségek, illetve a katasztrófa helyzetek és missziós tevékenység pszichológiai kérdései köré csoportosultak.

Az MH HEK munkatársai mindkét szekcióban képviseltették magukat. Bemutatták többek között a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi munkálatokban szerzett tevékenységét, összegezték a tapasztalatokat, valamint ismertették az MH HEK szerepvállalásait is.

Délután pedig pszichológiai témájú előadások hangzottak el. 

A 2010-es árvízi védekezési munkálatok mellett hangsúlyozott szerep jutott az MH HEK szakemberinek missziós feladatokkal kapcsolatban végzett munkájának is. Egyrészt a missziókra való felkészítő és visszaillesztő tréningek, másrészt a különböző traumák kapcsán.

Az MH HEK mellett az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Háziorvosi Szolgálat képviselői is előadást tartottak.

Fotó: mhhek.hu