Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Környezetvédelmi projekt a nullponton

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. február 7. 21:27

A Honvédelmi Minisztérium Infrastruktuális Ügynöksége 1,7 millió eurós támogatást nyert az Európai Uniós „LIFE+” pályázaton környezetvédelmi beruházásra. A programban résztvevő szervezetek vezetői a HM VERGA irodaházában ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködési megállapodást.

A veszprémi sajtótájékoztatón Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: ma már természetes az, hogy a katonák feladataik végrehajtása során itthon és a műveleti területeken egyaránt odafigyelnek a természet értékeire, arra, hogy ne okozzanak visszafordíthatatlan károkat az élővilágban. A most elnyert pályázati pénz lehetőséget biztosít arra, hogy a katonák nagyobb mértékben hozzájáruljanak a környezet megóvásához és a Nemzeti Katonai Stratégiában megfogalmazott, környezetvédelemmel kapcsolatos feladataik konkrét megvalósításához.

A programban részt vevő szervezetek egy megállapodás aláírásával vállaltak kötelezettséget a pályázatban foglalt feladatok végrehajtására. A megállapodást Csák Gábor mérnök dandártábornok, a HM Infrastrukturális Ügynökség vezérigazgatója, Kulcsár Zsolt, a HM Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Udud Péter, az AQUAPROFIT Műszaki-, Tanácsadási-, és Befektetési Zrt. vezérigazgatój írták alá.

 

Szekeres Imre honvédelmi miniszter az aláírást követő beszédében kiemelte: nagy jelentősséggel bír az, hogy egy állami cég ilyen jelentős pályázati pénzt nyert környezetvédelmi programra. Az utóbbi évtizedben a hadsereg különböző vezetési szintjein lévő parancsnokok megkülönböztetett figyelmet fordítottak a környezetvédelemre. Jelenleg Magyarországon a NATURA 2000 területeinek 16 százaléka tartozik a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá, ezért a tárca felelőssége különösen nagy e területek kezelésében és a környezetvédelmi előírások szerinti üzemeltetésében. Az elmúlt évben a HM eredményes pályázatai révén 6,6 milliárd forintot nyert különböző kárfelszámolási programokra. A jövőben e pénzekből a tarnaszentmáriai és felcsúti üzemanyagbázisok, a székesfehérvári üzemanyagtöltő állomás és a szolnoki központi üzemanyagtelep kármentesítése történhet meg. A minisztérium jelenleg elbírálás alatt álló pályázata az ócsai üzemanyagbázis kármentesítésére kért 4,9 milliárd forintos programja. A 2009. évi projektek így 11,5 milliárd forintos előirányzattal indulhatnak. Az év során a Honvédelmi Minisztérium további pályázatokat ad majd be, melyek Mezőkövesdet és Taszárt érintik. A tárca eközben természetesen saját költségvetéséből is milliárdokat fordít a környezetvédelemre. A honvédség például jelentős eredményeket ért el a Parlagfű-mentes Magyarországért programban is.

Csák Gábor dandártábornok elmondta, hogy napjainkra sikerült a katonai és a természetvédelmi tevékenységet összhangba hozni. A ma aláírt megállapodással egy új folyamatot kezdenek el a honvédség a várpalotai lőtérén, a természet rehabilitációját, és ez a munka öt évre meghatározza a honvédelmi tárca természetvédelmi feladatait. A program megvalósulásáról természetesen a közvéleményt is folyamatosan tájékoztatják majd. Balogh László hangsúlyozta: a programban azokra a területekre koncentrálnak, ahol az elmúlt években még aktív katonai tevékenység folyt. Szeretnék elérni, hogy a természetes élőhelyek továbbra is megmaradjanak, és a jövőben még szaporodjanak is. Jelenleg a közvélemény számára a katonai lőtér élettelen területet jelent, a program révén azonban bebizonyítható lesz ennek ellenkezője. Kulcsár Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a programmal ez a katonai terület visszakerülhet abba a körbe, ahol a természet újra a maga törvényei szerint élhet. A terület alkalmas az erdőgazdálkodásra, a visszavételével munkahelyeket is megtarthatnak. A programot 2007-ben indították el, nyugati tapasztalatok alapján kezdtek el gondolkodni azon, hogy külső források bevonásával miként lehet jelentős környezetvédelmi beruházásokat megvalósítani. A két év eredménye a dokumentum aláírása.

A sajtótájékoztató a HM VERGA kezelésében lévő nullponti lőtéren folytatódott, melynek területe több mint 13 ezer hektár. A projektben résztvevő szervezetek vezetői a helyszínen mutatták be azt, hogy az elkövetkezendő öt évben milyen konkrét feladatok valósulnak majd meg.

 

A lőtéren őshonos a pannon molyhos tölgy. Ez a fafajta képes elviselni a Bakony viszonylag száraz, hűvös éghajlatát és meg tud élni az itt található köves talajon is. A résztvevők megtudhatták, hogy a területen található erdők az elmúlt 30-40 évben 8-10 alakalommal égtek le. A program keretében többek között ezeket az erdőket kívánják megvédeni úgy, hogy „tűzpásztákat" alakítanak ki, így az aljnövényzetben keletkező tüzek nem terjedhetnek át az erdőre. Feljavítják az utakat is, hogy a tűzoltó autók meg tudják közelíteni a tűzfészkeket, és kialakítanak egy nagy víztározót is, ahonnan a víz utánpótlása a tüzek oltáshoz biztosítható. A víztározót egy olyan helyre építik ki, ahol a környék dombjairól a csapadékvíz természetes módon összegyűlik, majd kimélyítik és leszigetelik, hogy huzamos időn át is képes legyen az oltáshoz szükséges víz biztosítására

Nagyon sok olyan építmény és bunker található ezen a területen, melyek napjainkra elvesztették a funkciójukat. Ezeket lebontják és a megbolygatott részen visszaállítják először a gyepet, majd a terület eredeti állapotát. Legeltetéssel eltűnhetnek az idegenhonos növények és a gyomos területek is. Természetvédelmi akciókat indítanak azért, hogy az itt honos növények és állatok elszaporodjanak. Megőriznek olyan védett madárfajokat, mint a kerecsensólyom és a parlagi sas, fészekaljakat raknak ki, ezzel is segítve elszaporodásukat. Ürgéket is telepítenek a területre, ezzel biztosítva a ragadozó madarak és egyéb állatok táplálékát. A fenyőerdők helyett őshonos lombos erdőket ültetnek. Vadkerítéseket építenek, biztonságos helyen tartva a környéken élő nagyvadakat. Egyes területeken elvégeztetik a lőszermentesítést is.

 

A program maximálisan beleillik a NATURA-2000 Európai Uniós környezetvédelmi előírások teljesítésébe. A NATURA-2000 madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelveiben határozza meg, hogy mi fontos a természetvédelemben uniós szinten, és melyek a feltétlenül védendő értékek. Ezen előírásoknak felelt meg a HM által beadott pályázat és ezen értékek védelmét fogadta el az EU a pályázati pénz odaítélésekor. A program megvalósításával a kelet-bakonyi térségben továbbfejlődik a NATURA 2000 hálózat is