Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2010/07.

2010. június 24. 11:40
MEMENTÓ

Akikért a harang szól

Május utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emlékünnepe. Először még 1924-ben, majd utóbb, 2001-ben iktatták ismét törvénybe a megemlékezés eme napját. Csupán a paragrafusok szavára hajtanánk fejet neves és névtelen hős eleink emléke előtt? Aligha. A nemzetnek emlékeznie kell. Magunknak tartozunk azzal, hogy emlékezünk rájuk, hogy „áldó imádság mellett mondjuk el szent neveiket".  

NAGYVILÁG

Radar

Torpedó tört ketté egy dél-koreai hadihajót. De vajon ki akarta megtorpedózni a térség amúgy is ingatag biztonsági helyzetét. A vizsgálat sejtet valamit. A hírbe hozottak tagadnak.

Kényes egyensúly

Nomen est omen – két nagyhatalom startra készen áll egy békésebb világ megteremtésének maguk szabta feladatai elé. Reményt keltő ideák helyett ugyanis START–III néven ismert kétoldalú szerződésük alapján semmisítenek meg megsemmisítő csapásra szánt atomfegyvereket, hordozóeszközöket. A szerződés amúgy tíz évre szól.   

Közös hang

Néhány hónap ugyan hátra van még a januári debütálásig, de biztonságpolitikai szakmai körökben rendre latolgatják: Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként miként érhet el sikereket. Egy lehetséges recept szerint, az uniós események jó házigazdájaként, a közös hang ösztönzőjeként, akárcsak az energiapolitikai kérdésekben kibontakozni látszó konszenzus szorgalmazójaként. És persze az uniós békeműveletek elismeréssel övezett résztvevőiként.

 Misztikus katonák

Nem érez fájdalmat, nem fél, nem éhes, nem szomjas, megy előre, mint a gép, csak a csapatszellem vált ki belőle érzelmet, és persze mindent tud, amit műveleti területen tudni kell – nagyjából így fest egy különleges csapat különlegesen kiképzett katonája. Na igen, ilyen katona csak kőkemény kiképzéseken terem.

Afganaztán?

Háború, terrorizmus, szegénység – mi kell még ahhoz, hogy az ember élete kilátástalan legyen. Például az Afganisztáni Iszlám Köztársaságban. Abban a közép-ázsiai országban, ahol immár több éve magyar katonák is újjáépítésben segítő kezet adnak egy jobb világ kialakításához, az afgán hadsereg felkészítéséhez, a katonák és rendőrök kiképzéséhez, a főváros repülőterének működtetéséhez, olyan helyzet megteremtéséhez, amelyben az ország már a maga ura lehet. Katonáink biztonsága mindenek felett – ezt már a honvédelmi miniszter hangoztatta, amikor a missziók közül elsőként, az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat kereste fel.  

HADAK ÚTJÁN

Kőszeg – 1532

Jurisics Miklós nemcsak várvédői tudásért, hanem egy kis rafinériáért sem ment a szomszédba. Sorra-rendre verte vissza I. Szulejmán seregének támadásait, mígnem meghódolást színlelve, megengedte, hogy oszmán hadilobogót tűzzenek ki Kőszeg várának ormára. A török meg erre elvonult az erősség alól. Persze akkor, 1532 augusztusának vége felé, volt oka a zászlókitűzésnek is, meg az ostrom félbehagyásának is.

Waterloo, végállomás

Elba szigeti száműzetéséből nézve, Napóleon bíztatónak látta visszatérését. Addig nem is volt baj, amíg Párizsban örömmel fogadták, amíg puskalövés nélkül visszafoglalhatta birodalmát. De nem így az európai hatalmak. Õk nem látták szívesen a császárt, sőt hadba szálltak vele, és Waterloonál ismét térdre kényszerítették. És ismét száműzték, Szent Ilona szigetére.

SEREGSZEMLE

Kaposvár

Somogy ország fővárosa patinás helyőrség. És méghozzá ez idő szerint Dél-Dunántúl egyetlen helyőrsége. Utcáin fess vitézek masíroztak mindig is, de koptatta a köveket itt jó Csokonai is. És írta itt Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon című „furcsa vitézi versezetét", s bevezetőjét emígyen: „Közönséges dolog az authoroknál, előljáró beszédet írni, de még közönségesebb az olvasóknál azt soha el nem olvasni." Kapva ezen, most Kaposvárról szóló összeállításunkat ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A nélkülözhetetlenek…

Ez már csak így van: a címben nincs semmi túlzás. A Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredének az ország négy égtájáról összegyűjtött és a világ négy sarkába szállított „küldeményeire" számít a magyar katona, szolgáljon bármely misszióban is. De ez még csak egy kis ízelítő feladataikból. A nélkülözhetetlenséghez tenniük kell még egyet s mást.

VELÜNK VAN AZ ERÕ

Magyarok mindenütt

Mazar-e Sharif, Pol-e Khomri, Khilagay, Kabul – csak néhány afganisztáni műveleti helyszín, ahol magyar katona megfordul. És „furcsa háborút" lát. Télen az ellenállóknak a hideg rendel el tűzszünetet: a meleg rejtekhelyükről csak tavasszal bújnak elő. Az afgán katona meg éppenséggel télen szolgál: nyáron haza megy földet művelni, két-három hetes távollét már nem is kelt feltűnést. Ennyit a kuriózumokról. A többi: helyszíni tudósítás.  

Welcom to Kabul!

Magyar „Ancsa" még nem fogott betont Kabul repülőterén. Legalábbis eddig…

4 szín 3 nemzet

Ha épp nem vesznek részt missziós műveletben, akkor közös gyakorlaton teszik oda magukat. Az MLF Többnemzeti Szárazföldi Kötelékről, illetve az olasz, a magyar és a szlovén katonák Clever Ferret gyakorlatairól van szó. Idén a Bakony alján, pontosabban a honvédség központi gyakorló- és lőterén járt az Okos Menyét.

HADITECHNIKA

Újra Kecskeméten…

Szó, ami szó: az idei nemzetközi repülőnapon és haditechnikai bemutatón is méltán emlékezünk meg a száz évet megélt magyar katonai repülésről és az ugyancsak száz éves magyar motoros repülésről. A szépkorúak jubileumához amúgy csatlakozik a „csak" ötven esztendős Frecce Tricolori, a repülőnapok törzsvendége, az olasz légierő köteléke is. Nos, augusztus 7-én és 8-án gazdag program, többek között húsz ország repülőkötelékeinek bemutatói várják a nagyérdeműt. Jegyek már vásárolhatók a Ticketpro országos hálózatában, és online, a www.ticketpro.hu-n, külföldön a Ticketpro és az Eventim jegyirodákban.

A drágább olcsóbb

Akár csodálkozhatnánk is azon, hogy az afganisztáni és az iraki légi hadműveletekben a nagypontosságú fegyverek mellett reneszánszát élheti a fedélzeti gépágyú is. Érdemes megismerkedni a precíziós vezérlésű bombák, és más, hasonlóképp „égi áldást" adó társaik alkalmazásának előnyeivel és hátrányaival.

Az utolsó esély

Western- és krimifilmek állandó főszereplői a végső esetekre éppen kéznél lévő pisztolyok. De a szakemberek nyelvezetével mondva, mire is jó a véres valóságban a maroklőfegyver? Miért tartják számon utolsó esélyként a pisztolyt a hivatásos fegyverforgatók is? A válaszért fel kell lapozni a magazint…

Éjjeljárók

Éjszaka, vak sötétben repülni helikopterrel? Az embernek álmában ne jöjjön elő ilyesmi, ha csak… Ha csak nincs nála éjjellátó szemüveg, ha csak nem tudja éjjellátóját profi módon kezelni, a „zöld világ" információit profi módon értelmezni. A tudás nem pottyan csak úgy a forgószárnyas személyzetének ölébe. Szükségeltetik ahhoz profi tanítómester is. Jöttek is ilyenek Pápára – szolnoki helikopteresek amerikai civil szakemberektől és katona kiképzőktől tanulhatták meg az éjjellátó szemüveg használatának és alkalmazásának fortélyait.

HÁTORSZÁG

Homokzsák expressz

Özönvíz. Összefogás. Szolidaritás. Gyakran használt szavak idén májusban-júniusban, az ország négy szegletében. Napról napra, hétről hétre éltek emberek a legnagyobb bizonytalanságban, pusztult a termés, veszett oda istálló, baromfiudvar állatostól, mert az „aranyat érő" áradatként zúdult falura, városra. A „védelmi szféra" – katona, rendőr, tűzoltó, katasztrófa-védelmis – ott mentett, ahová hívták, ott mentett, ahol még lehetett. Árvíz idején ez így természetes.  

Száz év a magasban   

A „lizsében" mindig történik valami. Most éppen megújult a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum repüléstörténeti és űrhajózási kiállítása (Budapest Városliget, Petőfi Csarnok emelete). Az alkalom: centenáriumát ünnepli a magyar motoros repülés. A száz éves történet: ama bizonyos Adorján János gépészmérnök által épített Libelle (Szitakötő) „tett egy kört" a levegőben. Ajánlat ínyenceknek: az érdeklődő, az októberig nyitva tartó kiállítás sok más kuriózuma mellett, megcsodálhatja a centenáriumra elkészült Libelle pontos mását is.

A nemzet tragédiája

Nagyhatalmi játszmák. Rossz kérdésekre adott rossz válaszok. Államalapító ambíciókhoz következményeknek fittyet hányó áldások. Kérdések, amelyek a trianoni békediktátum 90. évfordulóján még mindig kérdések…

Több mint múzeum

A látogató csak kapkodja a fejét: a magyar (had)történelem, a magyar katonai hagyományok relikviáinak micsoda tárháza tárul elé? Az Év Múzeuma Díjat másodízben elnyerő Hadtörténetiben jártunk.

Tarack-variációk

Egy kész lövegen minden részlet látható, ráadásul később, akár egy tüzelőállás kialakításához is felhasználható. A haditechnika miniatűr világának szaktekintélye persze nem spórolni akar, hanem a tarackokkal szembeni elfogultságához fűz némi kommentárt.

A Balaton gyöngyszeme

Páratlan és lélegzetelállító. Oldjuk meg a rejtélyt. A szigligeti várról van szó, amelynek falairól csodálatos panoráma tárul elénk, s amelynek falait egyszer sem foglalta el ellenség. Hogy el ne feledjük, ha várbemutató, akkor Vár-Játék!  

Hadikrónika

Az észak-koreai csapatok hat évtizeddel ezelőtt átlépték a 38. szélességi fok mentén húzódó határt, és Dél-Korea fővárosa, Szöul felé vették az irányt. Ezzel megkezdődött a koreai háború, a hidegháborús évek első nagyobb fegyveres konfliktusa. És természetesen összeállításunk végén: a hónap hadtörténelméhez kapcsolódó kérdés.