Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megállapodásokat írtak alá

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. március 7. 15:20

A Honvédelmi Minisztérium Manfred Wörner-termében írták alá március 7-én, hétfő délelőtt a tárca, és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), valamint a tárca és Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) között létrejött megállapodásokat.

A megállapodást a Honvédelmi Minisztérium részéről dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, a BEOSZ részéről Sipos Géza elnök, a Hodosz részéről pedig Breuer László, a szakszervezet vezető titkára látták el kézjegyükkel. Az eseményen jelen volt – többek között – Fodor Lajos, a tárca közigazgatása államtitkára, dr. Simicskó István a minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Jenei Kata, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum titkára.

A megjelenteket Hende Csaba miniszter köszöntötte, s egyben megköszönte a BEOSZ és a Hodosz vezetőinek azt a konstruktív munkát, amelynek eredményeként tető alá hozták a megállapodást. Ugyanezt a példaértékű együttműködést emelte ki Simicskó államtitkár, aki a honvédelmi tárcát képviselte az előkészítés során.

Ezt követően először Hende Csaba honvédelmi miniszter és Breuer László, a Hodosz vezető titkára, majd a honvédelmi miniszter és Sipos Géza, a BEOSZ elnöke írták alá a megállapodást, és cserélték ki az okmányokat. Ezután rövid, kötetlen eszmecsere zárta a rendezvényt.

Simicskó István újságírói kérdésre válaszolva jelentős ténynek minősítette a tárca és a két fontos érdekképviseleti szervezet között megszületett megállapodást. Ez ugyan határozatlan időre szól, az abban foglalt anyagi támogatás összege viszont erre az évre, és elsősorban a működési költségekhez, irodák, gépkocsi-használathoz való hozzájárulás. Ez éves összege – például a Hodosz esetében mintegy 4 és félmillió forint, ami nagyjából körülbelül kétharmada a múlt évi támogatásnak. Ennek okát az államtitkár a minisztériumra is vonatkozó kényszerű takarékosságban jelölte meg. Simicskó István megerősítette, hogy a harmadik nagy érdekképviseleti szervezettel, a Honvédszakszervezettel (Hosz) zajló tárgyalások az utolsó fázisukba érkeztek. Az egyeztetések jól haladnak, a szándék a megállapodásra a minisztérium és a Hosz között megvan – jelentette ki az államtitkár.

 
 
 

 

 
 Fotó: Galovtsik Gábor

https://honvedelem.hu/files/files/24692/hm_-_beosz_megállapodás.pdf