Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkoszorúzták a hősök emléktábláját

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. május 29. 7:56

A hazájukért életüket adó katonákra emlékeztek meg a Magyar Hősök emlékünnepén a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán, ahol megkoszorúzták a Hős Honvédek Emléktábláját.

A megemlékezésen többek között Palásti Ferenc mérnök dandártábornok, a

Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztály főosztályvezetője, szárnysegéd, Havril Andrásné, Dr.Liptai Ervin vezérőrnagy, Buttka Gusztáv nyá. ezredes úr, vitáz Hunyadi László és vitéz Ervin István törzskapitány is megjelent. Dr. Markó György ezredes, a múzeum tudományos főigazgatójának helyettese beszédében kifejtette: egy éve avatták fel az emléktáblát a Hadtörténeti Múzeum udvarán. „Már akkor is azt mondtam, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület volt a legméltóbb, s a legalkalmasabb arra, hogy létrehozza az emléktáblát."

1595887568
A helyettes elmondta: földi halandók addig nem nyernek megnyugvást, míg hozzátartozóinak nem adták meg a végtisztességet- ez a végső üzenete klasszikus görög Antigoné tragédiájának is. „Az ókor óta tehát fokmérő egy társadalom érettségének erkölcsi színvonalának, hogyan ápolja halottai emlékét. Különösen a katona áldozatokét, akik életüket áldozták családjuk és hazájuk védelmében", mondta, és hozzátette: Kossuth Lajos szorgalmazására jelent meg 1848 novemberében a honvédelmi bizottmány rendelete a hadirokkantak ellátásáról. Nem lehet véletlen, hogy a hősök napi megemlékezés 1925 és 1944 között állandó ünnep volt hazánkban, és 2001 óta ismét a hivatalos ünnepek sorába emelték."

Markó György beszéde után megkezdődtek a koszorúzások: az államfő koszorúját Palásti Ferenc mérnök dandártábornok, a múzeum főigazgatójának koszorúját dr. Markó György, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület koszorúját pedig Buttka Gusztáv nyugállományú ezredes helyezte el. Számos szervezet csatlakozott a koszorúzáshoz, így például a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Politikai Elitéltek Közössége, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a Bajtársi Egyesület és Egylet. Az ünnepi megemlékezés a Szózattal és a Magyar Takarodóval zárult.

Az eseménysorozat május 29-én folytatódik, amikor dr. Sólyom László köztársasági elnök az olaszországi Doberdóba utazik, hogy részt vegyen az első világháborúban elesett magyar katonák emlékére rendezett kápolnaavatási ünnepségen. Május 31-én, vasárnap délelőtt, dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából a budapesti Hősök terén, Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke pedig a Rákoskeresztúri Újköztemetőben a Magyar Hősök Emlékművénél mond beszédet.

1595887569
1595887569
1595887569