Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Művelettervezési tanfolyam a jövő igényei szerint

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. május 18. 20:33

A Magyar Honvédség történetében eddig egyedülálló tanfolyamnak lehetett részese a Honvéd Vezérkar és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományából az a 45 törzstiszt, aki részt vett a NATO Művelettervező Tanfolyamon, melyet a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség szervezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti bázisán.

Az április 16-án kezdődött kéthetes kurzust dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese nyitotta meg. Beszédében kihangsúlyozta: a XXI. században egy hatékonyan működő hadseregnek nemcsak a katonai kötelékek kiképzettsége és a megfelelő technikai felszerelés a feltétele, hanem a működőképes és hatékony vezetési rendszer is, amely alkalmas a nemzeti és szövetséges keretek között végrehajtandó katonai műveletek tervezésére és vezetésére. Ennek a rendszernek az elméleti kereteit fektette le a 2012 januárjában, a honvédelmi miniszter által jóváhagyott MH Műveleti Vezetési Rendszerelképzelés.
A tanfolyam vezető oktatói Csombók János ezredes, a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség Hadműveleti Osztály vezetője és Bárány Zoltán ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség főnöke voltak.

1595935862
A NATO-alapelveken nyugvó, jól felépített képzés tematikáját és angol nyelvű anyagát a résztvevők már néhány héttel a tanfolyam előtt megkapták, ennek ismerete elengedhetetlen feltétele volt a mindennapi csoportmunkának.
A hallgatók az első napokban az oberammergaui NATO-iskolából érkezett előadók angol nyelvű előadásai során ismerkedtek meg a művelettervezés fortélyaival, majd ezután következett az elsajátított anyag értelmezése, alkalmazása a kiscsoportos foglalkozásokon.

A tanfolyam legfontosabb célja – a Magyar Honvédség Műveleti Vezetési Rendszer műveleti készenlétének elérése érdekében – a katonai stratégiai és hadműveleti szinten szolgáló törzstisztek törzsfelkészítése, az MH Törzsszolgálati Szabályzatában megfogalmazandó módszerek és eljárások kidolgozása és kipróbálása, valamint a NATO által alkalmazott, a NATO ACO Comprehensive Operations Planning Directive-ben (COPD) megfogalmazott stratégiai és hadműveleti szintű tervezési szintű folyamat megismertetése.

Kiemelt figyelmet és fontosságot kapott a COPD által alkalmazott terminológia átültetése a magyar katonai szaknyelvbe. A törzstisztek a foglalkozásokon ezért tehát az alkalmazott szakkifejezések magyar nyelvi pontosításában is részt vehettek.
A képzés fontos küldetése, hogy szemléletváltást generáljon annak érdekében, hogy a hallgatók ne csak a művelettervező eljárást, hanem az átfogó megközelítés alapelveit és kihívásait is megismerjék. Az egyes fázisokban végrehajtandó feladatokhoz kapcsolódóan egy a NATO által kipróbált, a hadműveleti művészet elemeit magába foglaló módszert mutattak be a hallgatóknak, amely segíti az elemzések és értékelések végrehajtását, a következtetések levonását, valamint ezek beépítését a tervezési eljárás termékeibe.

1595935862
A hadijáték – mely a kéthetes képzés csúcspontját jelentette – a cselekvési változatok elemzésének legpraktikusabb módja, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy a két szemben álló fél tervezett, illetve várható tevékenységét egymással összevetve megtaláljuk a saját cselekvési változataink gyenge pontjait, hiányosságait, illetve erősségeit. Ezekre alapozva, egy „finomhangolás" után tudja a törzs a parancsnok számára a legoptimálisabb, leggazdaságosabb választási lehetőséget javasolni a műveletek sikeres végrehajtásához, ezen keresztül pedig a meghatározott küldetés teljesítéséhez.

A tanfolyam – amely deklaráltan a Magyar Honvédség ez évi egyik legjelentősebb gyakorlatának, az „Alapos Bázis 2012"  vezetési rendszergyakorlatnak az egyik felkészítő rendezvénye volt – zárásaként Csombók ezredes összefoglaló gondolatai után a hallgatóknak lehetőségük volt arra, hogy értékeljék a két hét eredményességét és javaslatokat tegyenek a tanfolyam hatékonyabbá, „felhasználóbarátabbá" tételére. A hozzászólók mindannyian pozitívan értékelték a kurzuson tapasztaltakat. Ezt követően a hallgatók az első NATO művelettervező felkészítő foglalkozáson való eredményes részvételüket igazoló oklevelet vették át a vezető oktatóktól.