Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-tagságunk lényege a biztonság

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. február 23. 21:42

A szövetség soha nem látott biztonságot jelent számunkra, ez a NATO-tagságunk lényege – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter február 23-án, csütörtökön a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán tartott előadásában.

A tudományos diákköri előadás keretében a NATO-ról, az Európai Unió biztonságpolitikájáról, a hazai honvédelmi politikáról, valamint a magyar katonák missziós tevékenységéről beszélt Hende Csaba a hallgatóknak.

„A szövetség soha nem látott biztonságot jelent számunkra. Ez a NATO-tagságunk lényege!" – szögezte le a honvédelmi miniszter.
Előadásában szó volt a kedvezőtlen gazdasági hatásokról, amelyek napjainkban csökkentik a védelemre és a biztonságra fordítható költségeket.

A miniszter az európai integráció és az uniós tagság fontosságát is kiemelte, amely szintén kihat kontinensünk biztonságára. Megerősítette, hogy nagy baj, ha az emberek nem tartják fontosnak a haza védelmét. Éppen ezért nélkülözhetetlen az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése – mutatott rá a honvédelmi tárca vezetője. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy az utóbbi hónapokban a már meglévő kétezer védelmi tartalékos mellé újabb négyezren jelentkeztek, ezúttal immár műveleti tartalékosnak.

A magyar katonák békemissziós tevékenységét kiemelkedőnek minősítette a miniszter, ami megegyezik katonáink nemzetközi megítélésével is. „Óriási érték a harcban edződött magyar katona" – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Az előadás után Hende Csaba a hallgatók által feltett kérdésekre válaszolt.