Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csökken a magyar szerepvállalás

Szöveg: Szűcs László |  2010. április 30. 19:51

Szarajevóban magyar házat avatott, Pristinában a KFOR misszió főparancsnokával találkozott, Pecben pedig állománygyűlést tartott a békefenntartóként szolgáló magyar katonáknak a balkáni hadszíntéren tett körútjának második napján Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

Április 29. és május 1. között, három napos hivatalos látogatáson, a balkáni hadszíntéren tartózkodik Tömböl László vezérezredes, és az általa vezetett katonai delegáció. A látogatás második napja még Szarajevóban kezdődött, ahol a HM Honvéd Vezérkar főnöke részt vett a Magyar Ház elnevezésű kultúrközpont felavatásán.

A szarajevói EUFOR misszióban szokás, hogy minden résztvevő nemzet katonái saját kultúrközpontot alakítanak ki, ahol a katonák hasznosan tudják eltölteni szabadidejüket. Emellett pedig e házak jó lehetőséget kínálnak arra, hogy más nemzetek katonáit is megismertessék egy-egy ország szokásaival.

A magyaroknak mindeddig nem volt saját kultúrközpontjuk a Butmir táborban. A közelmúltban azonban a kanadaiak – akik kivonták kontingensüket Szarajevóból – felajánlották, hogy átadják a magyaroknak a saját házuk üzemeltetését, és a benne lévő felszerelés egy részét. A konténerépület felújítása után a Magyar Ház átadását április 30-án rendezték meg, s az eseményen részt vett a vezérkari főnök vezette delegáció is. Az kultúrközpontot a magyar nemzeti lobogó felvonásával nyitották meg, majd az átadás alkalmából Tömböl tábornok egy emlékplakettet nyújtott át Preininger Győző őrnagynak, az MH EUFOR Kontingens parancsnokának.

1595901054
 

A delegáció ezt követően Pristinába repült, a vezérkari főnök balkáni körútja ugyanis a koszovói fővárosban folytatódott. A KFOR misszió főparancsnokságára, a Film Citybe érve Tömböl vezérezredes meghallgatta a Pristinában szolgáló magyar katonák és rendőrök rangidős tisztjeinek jelentését. Pallagi Imre rendőr ezredes, az EULEX POLICE Támogató Főigazgatóságának vezetője elmondta: az országban jelenleg 53 magyar rendőr is szolgál, akik a koszovói rendőrség intézményi fejlesztésében vesznek részt.

A tájékoztatón szó esett a Magyar Honvédség legújabb balkáni szerepvállalásról, a KFOR Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport (Joint Logistic Support Group – JLSG) munkájában részt vevő magyar csoportról. A Magyar Honvédség az elmúlt esztendőben tizenegy magyar katonával csatlakozott a JLSG-hez, amelynek fő feladata, hogy a KFOR tartalék erőket fogadja Koszovóban, valamint biztosítsák számukra a szükséges anyagokat és felszereléseket. Mindezen feladatokat gyakorlatok, illetve krízishelyzetek esetén hajtják végre. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy megismerkedjenek a különböző harccsoportok felelősségi területén lévő repülőterek és főbb szállítási útvonalak sajátosságaival, kapacitásaival, valamint, hogy tisztában legyenek a bázisok elhelyezkedéseivel, infrastrukturális létesítményeivel.

A rangidős tisztek jelentése után Tömböl László vezérezredes állománygyűlést tartott a Pristinában szolgáló magyar katonák számára. Elmondta: a nyugat-balkáni békefenntartó missziók átalakítás előtt állnak. A NATO három lépcsőben szeretné átszervezni a KFOR missziót, ennek során a korábbi tizenötezer katonából álló nemzetközi erőt 2500 fős kontingenssé alakítaná át. Az átszervezés első lépcsője január 31-én lezárult, jelenleg már csak tízezer békefenntartó katona szolgál Koszovóban.

1595901055
 

Az állománygyűlésen elhangzott: a Magyar Köztársaság a továbbiakban is elkötelezett mindkét nyugat-balkáni misszióban, a magyar szerepvállalást sem Bosznia-Hercegovinában, sem pedig Koszovóban nem tervezik drasztikusan csökkenteni.

– Természetesen más missziókban is jelen vagyunk. Áprilistól például megtalálhatók magyar katonák az Európai Unió azon, ugandai székhelyű missziójában, amelynek célja a szomáliai biztonsági erők kiképzése. A négy magyar kiképző a tiszthelyetteseket készíti fel a saját feladataikra – mondta Tömböl vezérezredes, hozzátéve: Afganisztánban is bővülni fog a magyar szerepvállalás. Áprilisban már az ázsiai országba utazott az a légi támogató csoport, amely az afgán helikopteres alakulatok műszaki állományának felkészítését végzi.

További afganisztáni szerepvállalások is várhatók – tette hozzá a vezérkari főnök – mégpedig az afgán nemzeti hadsereg és rendőrség felkészítésének érdekében. Ezen misszióknak az lesz a céljuk, hogy a helyi biztonsági erők minél hamarabb átvehessék a nemzetközi közösség katonáitól a feladatokat.

Tömböl tábornok az állománygyűlésen bejelentette azt is, hogy a honvédelmi miniszter döntött arról: a budapesti MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj, valamint a szentesi székhelyű MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj rövid időn belül ezred szervezetre tér át. Az ezen átalakításból eredő feladatok végrehajtását már meg is kezdték az érintett alakulatok.

1595901055
 

A HM Honvéd Vezérkar főnöke ezt követően találkozott a KFOR főparancsnokával, Marcus J. Bentler altábornaggyal. A négyszemközti megbeszélés után a német és a magyar tábornok nemzetközi sajtótájékoztatót tartott. Ezen Bentler altábornagy rövid áttekintést adott a magyar katonák koszovói szerepvállalásáról, illetve beszélt arról is, hogy az országban dolgozó magyar rendőrök milyen fontos szerepet töltenek be a rendőri intézményi rendszer fejlődésében. Tömböl vezérezredes hangsúlyozta: Magyarország több mint tíz éve van jelen békefenntartó katonákkal Koszovóban. A Magyar Honvédség fontosnak tartja, hogy továbbra is folytassa a missziót, egészen addig, amíg a magyar katonákra szükség van e hadszíntéren.

Tömböl tábornok balkáni hadszíntéren tett hivatalos látogatásának második napját a nyugat-koszovói Pecben, a Villagio Italia táborban fejezte be, ahol Cseklán István őrnagy, az MH KFOR kontingens parancsnokának vezetésével, katonai tiszteletadással fogadták. A vezérkari főnök ezt követően találkozott a KFOR Nyugati Többnemzeti Harccsoport (Multinational Battle Group – West, MNTB – W) parancsnokával, Vincenzo Grasso ezredessel. A négyszemközti tanácskozáson a magyar szerepvállalásról esett szó.

A program a Pecben szolgáló magyar katonák számára rendezett állománygyűléssel ért véget, amelyen Tömböl László vezérezredes megköszönte a februárban kiérkezett kontingens katonáinak az eddig elvégzett munkát.

A vezérkari főnök balkáni látogatása szombaton a tábor és a magyar katonák műveleti területének bejárásával folytatódik.

Kapcsolódó cikk:
„Magyarország elkötelezett a misszió mellett"

1595901055
 

1595901055
 

1595901055
 

1595901056
 

1595901056
 

1595901056
 

1595901056
 

1595901056
 

1595901057
 

1595901057
 

1595901057
 

Fotó: Szűcs László