Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnoki átadás-átvétel nyugaton

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. május 10. 8:46

A KFOR Nyugati Többnemzeti Harccsoport (Multinational Battle Group- West, MNBG- W) parancsnoki beosztásának ünnepélye átadás-átvételére került sor május 7-én, a Pec/Pejë városában található Villaggio Italia tábor alakulóterén. A rendezvényen megjelent a KFOR erők parancsnoka, Markus J. Bentler altábornagy is.

Az elmúlt négy hónapban a parancsnoki teendőket Vincenzo Grasso ezredes, az olasz 9. Lövész Ezred parancsnoka látta el, aki egyben az MNBG- W felelősségi területén a fő erőket biztosító, az olaszországi Trani-ban állomásozó ezred parancsnoka is.
Az átvevő parancsnok, Davide Di Bartolo ezredes és beosztott állománya már több mint két hete megérkezett a felelősségi területre a 24. Tüzér Ezredtől a szicíliai Messina városából. Az új parancsnok 1984 óta hivatásos katona, szolgált már Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Irakban, Afganisztánban és korábban Koszovóban két alkalommal is különböző beosztásokban, mint békefenntartó.

 

A parancsnoki átadás-átvételen megjelent a KFOR parancsnoka, Markus J. Bentler altábornagy, a felelősségi területen található járások polgármesterei, vallási vezetők, a Koszovóban működő nemzetközi szervezetek – EBESZ, ENSZ, UNMIK – vezetői.
Beszédében Grasso ezredes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc hónap remek alkalom volt arra, hogy megismerje Koszovó szépségeit éppúgy, ahogy arra is, hogy rálátást kapjon azokra a nehézségekre, amikkel az országnak nap, mint nap szembe kell néznie. Az elmúlt időszak munkában bővelkedett, de sikerült

komoly előrelépést tenni, az MNBG- W felelősségi területén a biztonsági helyzet szilárd.

Bentler altábornagy válaszbeszédében hangsúlyozta, hogy az alakulótéren felsorakozott nemzetek katonái a történelem során nem mindig álltak azonos oldalon, most viszont ugyanazért a nemes ügyért küzdenek mindannyian. A KFOR erők parancsnoka rámutatott, hogy a KFOR létszáma ugyan folyamatosan csökken, de a katonák számában végbemenő változások nem lehetnek és nincsenek is hatással a misszió elsődleges feladatára, a biztonság megteremtésére és fenntartására.

A beszédeket követően Markus J. Bentler altábornagy átadta a „Non article five" NATO medált Vincenzo Grasso ezredesnek missziós munkája elismeréséül. Ezt követően az MNBG- W logisztikai és személyügyi főnöke, Boczák Attila alezredes adta át a Dr. Szekeres Imre, honvédelmi miniszter által adományozott „Békefenntartásért szolgálati jel"-et az MNBG- W leköszönő parancsnokának.
Az ünnepség zárásaként Vincenzo Grasso ezredes átadta a misszió zászlaját utódjának, Davide Di Bartolo ezredesnek.