Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőnap: régi idők, új vendégek

Szöveg: Trautmann Balázs / JETfly |  2008. augusztus 2. 19:54

Idén is több kiemelt vendéget köszöntenek Kecskeméten, a 2008-as repülőnapon. A 70 éves Magyar Légierőt és a 90 éves Hadtörténeti Intézetet és Múzeumot is ünneplő, augusztus 16-án és 17-én rendezvényre a Finn Légierő F-18C Hornet vadászbombázó repülőgépe is meglátogatja.

Iderepül az Amerikai Légierő egy C-17 Globemaster III-as stratégiai szállítógépe: a hamarosan magyarországi állandó „lakcímmel" rendelkező típus egy példánya Pápa érintésével repül majd Kecskemétre, mondta el Szekeres Imre honvédelmi miniszter.
A tárca vezetője a sajtótájékoztató előtt megtekintette a SYMA Rendezvénycsarnok előtt kialakított haditechnikai bemutatót. Itt megtekinthető volt a híres, 1904-es oldalszámú MiG-21bisz vadászgép.

A speciális, sárga festésű, 1992-ben Taszáron bemutatkozott gép mellett a Magyar Honvédség több szárazföldi harc- és kiszolgáló járműve is kiállításra került. Mint Szekeres Imre hangsúlyozta, a JAS-39 EBS HU Gripen-pilóták kiképzése az előzetes elképzelésekhez képest gyorsabban zajlik, így a magyar légtér védelmét a tervezettnél hamarabb vehetik át a típussal.

Gőzerővel készülnek

1595878830
A jubileumi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató vendégei mind a dinamikus, mind a statikus bemutatókon is megcsodálhatják a magyar felségjelű repülőeszközöket. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra érkezők először a betonon kiállított gépeket tekinthetik meg. Itt lesznek a múlt legendás és a jelenkor modern repülőgépei is. A kecskeméti MH Légijármű Javítóüzem munkatársai már több hónapja dolgoznak azon, hogy augusztusban a Magyar Légierő nevezetes, ma már nyugdíjba vonult gépeit teljes fényükben tekinthessék meg a rendezvény látogatói.
Hosszú sorban állnak majd egymás mellett a szolgálatból kivont helikopterek és vadászgépek. Ismét látni lehet a MiG-15, MiG-17, MiG-21, MiG-23 típusú vadászgépeket, a Szu-22 típusú vadászbombázót, Mi-1, Mi-2, Mi-4 és Ka-26 típusú helikoptereket.

A történelmi repülőkiállítás egyik érdekessége lesz a Messerschmitt Bf-108 típusú repülőgép magyar festéssel. A jelenleg szolgálatban álló, magyar ékkel díszített repülőeszközök is kiemelt részesei lesznek a statikus kiállításnak. Látható lesz az oktató-kiképző JAK-52, L-39 Albatros, a jelenlegi készültséget adó vadászrepülőgép, a legendás kétfarkú MiG-29 Fulcrum és az utód, a negyedik generációs repülőgép a JAS-39 Gripen. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis csapatai is bemutatják gépeiket a kecskeméti betonon.

Közelről és a türelmesebbek akár belülről is megismerhetik a Mi-8, Mi-17 és Mi-24 típusú helikoptereket. A Magyar Légierő igáslovát, a folyamatos katonai és humanitárius szállításokért felelős An-26-ost is megnézheti az érdeklődő közönség. Természetesen egy repülőnapnak csak az egyik látványossága a betonon egymás mellett álló repülőgépek statikus sora. A nagy és látványos események a levegőben történnek. Mit is láthat a Tisztelt Nagyérdemű a Magyar Légierő repülőgépeitől a levegőben? A tőlük megszokott precíz és látványos bemutatót. Az első magyar ékkel ellátott repülőgépek a nyitó kép során tisztelegnek a közönség előtt.

Kötelékben repülnek el a Mi-8, Mi-17 és Mi-24-es helikopterek, a Teve század egy-egy An-26 típusú szállítógépét kíséri majd két L-39 Albatros, illetve két MiG-29 Fulcrum. A nyitó díszelgő kötelékek sorát az új generációs gépek, a JAS-39 Gripenek raja zárja. A repülőgépek nemcsak a megszokott pályairányú átrepüléseket tervezik, de a többi manőver maradjon meglepetés. A nyitóképen kívül a magyar gépek a tőlük megszokott látványos egyéni bemutatókon mutatják be mind a pilóta, mind a repülőeszközök tudását.

1595878830
 

Egyéni bemutatót tart a Kanadából hazaérkező fiatalok képzésére használt L-39 Albatros. Levegőbe emelkedik a negyedik generációs JAS-39 Gripen, hogy idén is elkápráztassa kecskeméti közönségét repülésével, és természetesen látható lesz a repülőbarátok nagy kedvencének számító MiG-29 Fulcrum bemutató programja is. A forgószárnyas szekció is aktívan vesz részt a repülőnap dinamikus programjában. Idén is látható lesz a Mi-24 Hind harci helikopter külföldi szakértőket is csodálatra késztető programja, és láthatjuk a szállító helikopterek bemutatóját is.

A fent felsorolt statikus kiállítás tagjai és a dinamikus program résztvevői mellett a jubileumi bemutató tiszteletére több meglepetéssel is várják a Kecskeméten megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató vendégeit.

1595878830
 

1595878830
 

1595878831
 

1595878831
 

Fotó: Galovtsik Gábor