Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megúszták!

Szöveg: Szűcs László |  2008. augusztus 2. 23:54

Volt, aki matyóhímzéses betyáröltözékben, néhányan extravagáns fürdőruhában, mások pedig napvédő krémmel tetőtől-talpig fehérre mázolva úszták át szombaton a Balatont, és persze olyan is akadt, akinek emberfeletti teljesítménye minden nézőből elismerést és tapsot váltott ki a célnál: több testi fogyatékos férfi és nő is teljesítette az ötezer-kétszáz méteres távot.

– Azért második nekifutásra csak sikerült! – jegyezte meg az egyik úszó még a révfülöpi startnál, célozva arra, hogy a „kora őszi" időjárás miatt egy héttel korábban el kellett halasztani a versenyt. Augusztus 2-án azonban már semmi nem akadályozta meg a szervezőket abban, hogy megrendezzék a huszonhetedik Balaton-átúszás. Ráadásul még a víz is kiváló volt, hiszen partközelben 26, a tó közepén pedig 23 Celsius fokot mértek az indulás előtt a szervezők.

1595878831
A hivatalos adatok szerint, a rendezvényre 8321-en neveztek, ami ugyan nem volt jelentkezési csúcs, ám a rendezőknek így sem lehetett okuk a panaszra, hiszen kora délelőttől, a délutáni órákig szinte folyamatosan indultak az úszók a magyar tenger északi partjáról. És ami a legfontosabb: mindössze 53-an adták fel idő előtt a küzdelmet, s kéredzkedtek fel az útvonalat végig biztosító, 20-30 méterenként álló vitorlás hajók valamelyikére.

Mint az elmúlt hét évben mindig, a Balaton-átúszáson idén is részt vett a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség. Egyrészt segítettek a rendezvény megszervezésében, emellett pedig egy – katonákból és a rendvédelmi szervek dolgozóiból álló – csapattal is nekivágtak a távnak.

Előzetesen egészen pontosan 283 hivatásos és szerződéses katona, és közalkalmazott, valamint tűzoltó, rendőr és büntetés végrehajtási dolgozó adta be jelentkezését a Balaton-átúszára, ám a helyszínen regisztráltakkal együtt több mint háromszázan telesítették az ötezer-kétszáz méteres távot.

Mindenképpen szólni kell arról, hogy a révfülöpi sportpályán kialakított „rajthelyet" a katonák építették meg, mégpedig alig másfél nap alatt. Hivatalosan csütörtökön délben derült ki, hogy az időjárás miatt ezen a hétvégén meg lehet rendezni a Balaton-átúszást. Még ezen a délutánon a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred nemzeti támogató zászlóaljának ellátó és szállító századából huszonhét önkéntes „húzta fel" azt a 68 katonai sátorból álló „várost", ahol a rajt előtt a regisztráció, az orvosi vizsgálat, az átöltözés és a csomagok leadása zajlott.

A túlparton, vagyis a balatonboglári Platán strandon pedig ugyancsak a kaposvári ezred, illetve az MH Támogató Dandár katonái alakították ki azt a „katonai tábort", ahol a célba beérkező egyenruhásokat meleg babgulyással és hideg ásványvízzel várták. Talán mondani sem kell, hogy itt már mindenki boldogan viselte a táv teljesítése után kapott, „Balaton-átúszás – megúsztam" feliratú pólót. És még a fáradtságról is elfelejtkezett, amit a vízben érzett…

1595878832
 

– A vízben nagyon jó volt a hangulat, egymást bátorítottuk, amikor kezdett elfogyni az erőnk – árulta el a babgulyás kanalazgatása közben Varga Sándor törzsőrmester, budapesti rendőr, aki szerint „az a bizonyos holtpont" nagyjából a táv felénél éri utol az úszót. Ha ezen túl tud jutni az ember, akkor már biztosan beér a célba.

Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, mint az elmúlt hat évben mindig, most is átúszta a Balatont. Mégpedig 2 óra 44 perc alatt, ami rendkívül jó eredmény és a tavalyi idejénél csaknem negyed órával jobb. Orosz tábornok egyébként az aktív katonák közül „rangidősként" szelte a habokat, de egyáltalán nem haragudott meg azért, ha valamelyik beosztottja lehagyta a vízben… Sőt a partra érés után egyértelműen kijelentette: jövőre természetesen újra indul.

Már a révfülöpi indulásnál sokaknak feltűnt egy sárga baseball-sapkát viselő, bajszos férfi, akinek „jelentkezem vezérezredes úr!" felkiáltással köszöntek a katonák. Fodor Lajos nyugállományú vezérezredes, a Magyar Honvédség egykori vezérkari főnöke – mint elmondta – mindig örömmel vállalkozott a Balaton átúszására. Már csak azért is, mert szabadidejében, a mai napig rendszeresen úszik. Erőnlétére nem is lehetett panasza, hiszen alig két és fél óra alatt „tudta le" a távot, s mosolyogva szállt ki a vízből.

1595878832
 

– Annak idején, vezérkari főnökként gyakran tréfálkoztak azon a katonáim, hogy biztosan parancsba adtam a műszakiaknak: verjenek cölöpöket a víz alá, hogy minél hamarább átérjek Révfülöpről Balatonboglárra. Szerintem, most mindenkinek bebizonyítottam, valóban tudok úszni – mosolygott Fodor tábornok a célba érkezése után. Sőt elárulta azt is, hogy az elmúlt néhány évben azért nem tudott eljönni a Balaton-átúszásra, mert nagykövetként Ausztráliában tevékenykedett. Persze szabadidejében ott is gyakran úszott. Mint mondta: idehaza azonban jobb az úszás, mert a Balatonban nem kell tartani a cápáktól…

Az úszókat egyébként a célba érkezés után több program is várta a balatonboglári strandon. A „katonai tábor" mellett például a Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Somogy megyei toborzó irodájának munkatársaival is találkozhattak az érdeklődők. De szerveztek ingyenes vérnyomás-, vércukor-, és testzsír mérést is a bátor vállalkozók számára.

További képek:

1595878832
 

1595878832
 

1595878832
 

1595878832
 

1595878833
 

1595878833
 

1595878833
 

1595878833
 

1595878833
 

1595878834
 

Fotó: Szűcs László