Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Road show részidő

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. szeptember 30. 13:57

A katonai életpályamodellt bemutató országjárás első szakaszának (2500 kilométer) megtétele után kértük meg dr. Szarka Gábort, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnökét, hogy összegezze a jövőképet felvázoló előadássorozat céljait, tapasztalatait.

– A katonai életpályamodell első tervezetének kialakítása, majd elfogadása után kézenfekvő volt, hogy azzal a Magyar Honvédség alakulatainak katonái ne csak leírt, olvasható formában, de az újszerű lehetőségekkel – és a koncepció kialakítóival – szemtől szembe találkozva ismerkedjenek meg. Ezzel az előadássorozattal engem bízott meg a tárca vezetése, így szakértő segítőimmel együtt az elmúlt egy hónapban tizennégy helyőrségben kaptam lehetőséget az elgondolás ismertetésére.

Az előadások első részében a katonai karrierépítés új állomásait vázolom fel a hallgatóságnak. Óriási jelentőségű változásról van szó, hiszen saját jövőjének alakítása átkerül az érintett katona kezébe! Nemcsak hogy ő döntheti el, de neki is kell eldöntenie, hogy aktív életútja során a vertikális emelkedést – előbbre jutást a ranglétrán – vagy a horizontális tevékenységet – elmélyülést egy-egy szakmai területben – választja. Ehhez ad kapaszkodókat a rendfokozatok – vagy új beosztások – megszerzéséhez szükséges vizsgák, minősítések rendszere, amely alapján a katona és a katona családja számára is tervezhető lesz a jövő.

– Egy térképet adunk a katonák kezébe, amelynek útelágazásait előre látva eldönthetik, hogy merre kívánnak tovább haladni. Ez az út természetesen hosszú lesz, hiszen most még csak az első lépéseknél tart a rendszer felállítása, de 2012. szeptember 1-jétől már az új kritériumok alapján kell a személyügyi évet tervezni. A megvalósítási időszak vége az elképzelések szerint 2021.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 7-én, pénteken megjelenő számában!