Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékoztató a Tudós Kávézóban

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. április 2. 7:01

A Magyar Hadtudományi Társaság Biztonságpolitikai Szakosztálya, a Biztonságpolitikai Szakkollégium és a Nemzetbiztonsági Szakosztály közös rendezvénye zajlott le március 31-én, csütörtökön délután a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Központi Könyvtárának Tudós Kávézójában. Az összejövetelen „Tájékoztató az Európai Unió védelmi minisztereinek 2011. februári budapesti informális üléséről” címmel tartott előadást Szöllősi Antal ezredes, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai főosztályvezető-helyettese.

1595916350
Mint azt az ezredes elmondta, a február 24-i, csütörtöki budapesti munkavacsorán a résztvevők tájékoztatót hallgattak meg a líbiai és az elefántcsontparti helyzetről. Ezután a tagállamok képviselői a folyamatban lévő uniós katonai műveletekről tanácskoztak. Az eszmecsere első részében részt vett az ATALANTA-művelet és a tengeri kalózok elleni EUTM Somalia-misszió parancsnoka is. Vita alakult ki a környező afrikai államok bevonásáról a műveletbe, valamint felmerült a kérdés, hogy létezik-e egyáltalán hatékony katonai megoldás a szomáliai tengeri kalózok ellen. A tanácskozás második részében az Európai Unió bosznia-hercegovinai katonai szerepvállalásáról, valamint az EUFOR ALTHEA-művelet jövőjéről esett szó.

Másnap – a február 25-i gödöllői informális ülésen – az éppen akkor kirobbant líbiai válság szerepelt az EU-tagállamok védelmi miniszterei előtt fő napirendi pontként. A Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselő elnökletével, és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár részvételével zajló találkozón – mint Szöllősi ezredes elmondta –, a szervezők és rendezők nem mindennapi bravúrt mutattak be, amikor egy videokonferenciát „hoztak össze".

1595916350
Ezen a jelenlévő uniós vezetők, védelmi miniszterek és a szakértők élőben kaptak tájékoztatást Brüsszelből, az Európai Külügyi Szolgálattól a legfrissebb líbiai eseményekről.

A tanácskozás az EU közös biztonság- és védelempolitikáját támogató katonai képességek fejlesztésével – különös tekintettel a logisztikai együttműködésre, a képzésre, kiképzésre, a közös légtérvédelem lehetőségeire – valamint a weimari hármak kezdeményezésével is foglalkozott. Napirenden szerepelt egy állandó EU-műveleti parancsnokság felállítása, az EU-harccsoportok alkalmazhatósága, az EU–NATO- és az EU–ENSZ-kapcsolatok alakulása is.

Mint Szöllősi Antal ezredes összefoglalójában elmondta, a védelmi miniszterek informális találkozója aktuális témákat érintett, hasznos és tartalmas volt, azt a résztvevők eredményesnek minősítették. A főosztályvezető-helyettes ezt követően kérdésekre válaszolt.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária