Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem – tizenharmadszor

Szöveg: Csiki Tamás |  2011. július 14. 11:31

Magyarország NATO-csatlakozása óta tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemet, fiatal értelmiségiek, biztonságpolitikai szakértők és a Magyar Honvédség tagjai számára. Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is Szentes ad otthont a hazaszeretetre, a közösségi identitás megerősítésére, kultúraérzékenységre és a honvédelem értékeinek ápolására épülő előadás- és szemináriumsorozatnak, július 18–23. között.

Magyarország euroatlanti integrációjának kapujában, az 1990-es évek második felében a Magyar Atlanti Tanács kezdeményezésére szervezték meg első alkalommal a mára hagyománnyá vált nyári egyetemet, amely egyetlen képzési forma keretében teremt kapcsolódási pontot a katonák, a biztonságpolitikusok, a Honvédelmi Minisztérium munkatársai, és a civil érdeklődők között. Az 1999-es első nyári egyetem nyomán – amelynek Csongrád és Szentes adott otthont – számos értékteremtő hagyomány alakult ki, így mára az ország minden pontjáról, sőt néhány éve már az országhatáron kívüli magyarlakta területekről is érkeznek hallgatók a rendezvényre.

1595921737
A résztvevők között – akik pályázat útján kerülhetnek be a hallgatók közé – történész, szociológia és politológia szakos felsőoktatási hallgatókat, közművelődési szakembereket, pedagógusokat, művelődésszervezőket, könyvtárosokat, muzeológusokat, valamint a Magyar Honvédség hivatásos tisztjeit és tiszthelyetteseit, közalkalmazottait, illetve HM ösztöndíjasokat is találhatunk szép számmal minden évben.

A Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem kiemelt célja az, hogy a biztonságpolitika alapjait és legaktuálisabb problémáit olyan hallgatókkal, más szakterületek művelőivel is megismertesse, akik mindennapjaikban nem kapcsolódnak szorosan honvédelmi, katonai, vagy biztonságpolitikai problémák megoldásához, azonban véleményformálóként ők lehetnek azok, akik megindítják a párbeszédet a magyarországi civil közösségek, és a védelmi szféra szakosodott képviselői között. Az „egyetemi jelleg" jellemzőjeként az előadások képezik a fő oktatási formát, amelyeket azután specifikus szemináriumok, kommunikációs tréningek, interaktív munkacsoportok, sőt városkutató program is kiegészít, teret adva a szabad gondolkodásnak, a véleménynyilvánításnak, az ideák és ötletek sokszínűségének és a toleráns, értékteremtő eszmecserének.

A szervezők az előadások és szemináriumok mellett a Magyar Honvédség és a civil értelmiségiek kapcsolatára, a honvédelmi értékek átadására, a tudatos és felelősségteljes értelmiségi gondolkodásmód formálására helyezik a hangsúly. Kiemelt szerepet kap, hogy a magyar társadalomban is tudatosuljon a honvédelmi feladatok jelentősége, a honvédelmi kötelezettség, katasztrófavédelmi kötelezettség értéktartalma, az állampolgári jogokkal együtt érvényesülő kötelezettségek rendszere is, amelyek éppen a rendkívüli helyzetekben mutatják meg hasznukat.

1595921738
2011-ben a nyári egyetem a dinamikusan változó biztonsági környezet új kihívásaival, valamint ezek Magyarországra és tágabb régiónkra gyakorolt hatásaival foglalkozik. Ennek megfelelően Tálas Péter, a ZMNE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója, a nyári egyetem rektora, a biztonság változó értelmezési dimenzióit és a 21. században nagyobb hangsúlyt kapó modern kihívásokat, Gazdag Ferenc, a ZMNE Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Intézetének igazgatója és Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója pedig a nemzetközi biztonság régi és új szereplőinek átalakulóban lévő kapcsolatrendszerét, a nemzetközi erőviszonyok súlypont-eltolódásait értelmezi majd.

Széll Natália, a Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztály osztályvezetőjének a magyar EU-elnökséget értékeli. Ezt követően Rábai Zsolt, a NATO-főtitkárság munkatársa a NATO új stratégiai koncepcióját mutatja be. A NATO és az EU kibervédelmi intézkedéseit pedig Kovács László mérnök alezredes, a ZMNE Katonai Műszaki Intézetének oktatója ismerteti. Napjaink kiemelt jelentőségű területének, a gazdasági biztonság kérdéseinek – önálló szemináriumi blokkban – Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója biztosít majd kiemelt szerepet, míg Magyarország és tágabb értelemben Európa energiabiztonságát Deák András György, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa értékeli. Urszán József rendőr alezredes pedig az európai szervezett bűnözés elleni küzdelem nemzetközi és hazai törekvéseivel ismerteti meg a hallgatókat.

A Magyar Honvédség szerepét, feladatrendszerét és lehetőségeit három tematikus előadás is vizsgálja majd: a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásának múltját, jelenét és jövőjét Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, volt vezérkarfőnök, a ZMNE Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Intézetének oktatója értékeli. A MH katasztrófahelyzetben ellátandó feladatait, melyek az utóbbi évek olykor szélsőséges időjárási viszonyai, árvízvédelmi munkálati közepette, illetve a Kolontárt és Devecsert sújtó ipari katasztrófa során kerültek leginkább előtérbe, Nyers József mérnök ezredes, a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka mutatja be. A Magyar Honvédség lehetőségeit a gazdasági világválság által felerősített védelmi költségvetési forráscsökkenés tükrében Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa elemzi.

1595921738
A programot tovább színesíti a külföldi missziókban részt vevők kulturális tapasztalatait és pszichológiai terhelését bemutató két előadás Mucsi József szociológustól és Bató Éva pszichológustól, akik a nyári egyetem hallgatóinak a kultúraközi konfliktusok kommunikációját fókuszba állító tréninget is tartanak. Végül, de nem utolsósorban, a hagyományos városkutató program ebben az évben Koszta József szentesi festőművész életével, munkásságával ismerteti meg a résztvevőket.

Annak érdekében, hogy a nyári egyetemmel kapcsolatos információk gördülékenyen áramoljanak, és könnyen elérhetőek legyenek, 2011-ben a www.biztonsagpolitika.hu  Biztonságpolitika Portál lesz a rendezvény online partnere. A szervezők célja ebben az évben, hogy interaktívvá tegyék a nyári egyetemet, és a helyszínen részt vevők mellett mások is hozzászólhassanak a kialakuló párbeszédhez, valamint felhasználhassák az eszmecsere tapasztalatait, következtetéseit, ezért a Biztonságpolitika Portál Euroatlanti Nyári Egyetem aloldalán folyamatosan válik elérhetővé számos, a résztvevők, érdeklődők számára szükséges és hasznos információ. Például a nyári egyetem programja; az egyes előadásokhoz kapcsolódó, a tájékozódást, felkészülést segítő források, ajánlott irodalom; az előadásokról készült összefoglalók; az előadókkal készülő rövid videó-interjúk; a megvitatott biztonságpolitikai témákhoz kapcsolódó szakértői kommentárok.

Emellett a honlap látogatói több interaktív alkalmazás közül is választhatnak a közösségi média számos felületén. Így például kommentálhatják a honlapon megjelenő cikkeket a Biztpol blogban. Követhetik a Twitter és Tumblr csatornánkat, valamint hozzászólhatnak a legfrissebb NATO hírekhez. Csatlakozhatnak a Facebook oldalhoz, és követhetik a megjelenő cikkeket.

Fotó: Archív