Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz évvel tovább béreljük a Gripeneket

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. január 6. 15:04

A jó partneri viszonynak, az elmúlt évek kiváló együttműködésének és a svéd fél térségbeli érdekeinek köszönhetően sikerrel zárultak a hónapokon át tartó szakértői tárgyalások. Ennek eredményeként sikerült megállapodni a JAS–39 Gripen vadászgépek bérletének tíz évvel – 2026-ig – való meghosszabbításában – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter a január 6-i, pénteki hatpárti egyeztetést követő sajtótájékoztatón.

1595929807
A szerződés aláírása esetén jelentős mértékű – nettó 49, bruttó 63 milliárd forint – megtakarításról beszélhetünk. A 2026-ig számított összköltség 45 százalékos növekedésével 95 százalékos repültóra-növekedést érünk el, s emellett az ajánlat a kiképzést is tartalmazza.

Miután 2011 decemberében lezárultak a Gripen vadászgépek lízingfeltételeinek megváltoztatásáról szóló szakértői tárgyalások, a szerződés módosítására a magyar kormány január 4-én megadta a felhatalmazást. Január végéig várható a svéd kormány döntése a szerződés jóváhagyásáról, ezt követően történhet meg az aláírás.

A honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón 
közölte: a szerződés futamidejének meghosszabbítása nemzeti érdekünk, hiszen a svéd vadászgépek lízingje 2016-ban lejárna, a Gripenek lecserélésére pedig nincs alternatíva.

1595929808
Hende Csaba méltatta a korszerű – NATO-szövetségeseink légierőivel együttműködésre képes – Gripen vadászrepülőgépet. Alkalmazásának szükségességét jól mutatja a 2011. december 4-én lezajlott légi incidens, amikor az országhatárunkat bejelentkezés nélkül átlépő külföldi repülőgépet a készültség négy percen belül elfogta.

A rendszerben tartott JAS–39 Gripen a kor technikai és harcászati követelményeinek maximálisan megfelel, a piacon elérhető egyik legmodernebb, negyedik generációs vadászrepülőgép – egyben a Magyar Honvédség legkorszerűbb képessége.

A Gripen első éles bevetésein, a líbiai NATO-műveletekben is kitűnően vizsgázott. A tapasztalatok igazolták, hogy rendszerei a NATO rendszereivel teljes körűen kompatibilisek. A Gripen teljesítményéről – túl a hadműveletekben részt vevő katonák és a katonai szakértők elismerésén – mindennél többet mond, hogy Svájc 22 ilyen gép beszerzéséről döntött – emelte ki a honvédelmi miniszter.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária