Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új együttműködési lehetőségek Indiával

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 26. 13:08

A magyar honvédelmi miniszter négynapos indiai látogatásának első napján több megállapodás is született a felek között a hadiipar, a kiképzés és a nemzetközi együttműködés területén.

Az India és Magyarország közötti haditechnikai együttműködésnek komoly múltja van, Magyarország az 1980-as évektől kezdődően számos elektronikai harceszközt, radart, lokátorrendszert szállított Indiának. Most magyar cégek számára komoly lehetőség nyílik ezeknek a karbantartására, modernizálására, illetve hosszú távú együttműködés keretében az indiai fél átvehet új magyar technológiákat.

1595873721
Az erről szóló, minisztériumi szintű tárgyalásokat sikeresen lezárták, és megállapodtak abban, hogy ezek részleteit hamarosan egy szakértői vegyes bizottságban rögzítik.

Az indiai fél döntött arról, hogy vásárol a magyar fejlesztésű, nagy rombolóerejű Gepárd mesterlövészfegyverből. A magyar miniszter az indiai hadsereg vezérkari főnökeivel tárgyalt a két ország képzési rendszerében való kölcsönös részvételről, így arról, hogy lehetőség nyílik indiai tisztek számára mester- vagy doktori fokozat megszerzésére a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

Dr. Szekeres Imre felajánlotta, hogy a szolnoki főiskolán államközi megállapodás keretében a civil életre átképző mérnöki, informatikusi végzettséget adó, angol nyelvű kurzusokon vehetnek részt olyan tisztek, akiket az indiai haderőreform keretében leszerelnek a hadseregből.

1595873721

A megbeszélések során szó esett India és a NATO kapcsolatának fejlesztéséről is. India az egyik fő stabilizáló tényező a térségben, ez a szerep Afganisztán és Pakisztán közelsége miatt rendkívül fontos. India komoly partnere lehet az észak-atlanti szövetségnek a globális terrorizmus elleni küzdelemben. A NATO-tagállam Magyarország és India közötti együttműködés példaértékű, mert kihat az India és a többi NATO-tag közötti együttműködésre.

Az első nap programjának zárásaként Dr. Szekeres Imre megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.