Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeltek a katona-meteorológusok

Szöveg: Szűcs László |  2011. augusztus 12. 13:34

A Magyar Honvédségben évtizedek óta dr. Hille Alfréd születésének évfordulóján ünneplik a katonai meteorológia napját. A fegyvernemi nap alkalmából idén augusztus 12-én, pénteken rendeztek ünnepi állománygyűlést a fővárosban, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) Szilágyi Erzsébet fasori objektumában.

Százhúsz esztendővel ezelőtt, 1891. augusztus 14-én született dr. Hille Alfréd meteorológus ezredes, egyetemi tanár, a magyar repülésmeteorológia gyakorlati létrehozója. Ez a nap évtizedek óta katonai meteorológia napja, amelynek alkalmából idén is ünnepi állománygyűlést rendeztek. Az ünnepségen részt vett Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke, valamint Korom Ferenc ezredes, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke.

A rendezvényen megjelenteket Tóth László okleveles mérnök ezredes, az MH GEOSZ szolgálatfőnöke köszöntötte, majd felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének a katonai meteorológia napja alkalmából írt köszöntőjét.

„Az MH Geoinformációs Szolgálat, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományába beosztott meteorológiai csoportok – egymással szorosan együttműködve – folyamatos munkarendben, nagy felelősséggel és magas szakmai színvonalon szolgáltatják a meteorológiai adatokat és előrejelzéseket a Magyar Honvédség általános és speciális felhasználói felé. Előrejelzésekkel segítik a kiképzési feladatokat, a hazai és NATO gyakorlatokra való felkészülést, a katonai repülések biztonságos végrehajtását, de a missziókban szolgálatot teljesítők is teljes körű feladatorientált tájékoztatást kapnak a várható időjárásról. Katonameteorológusaink támogatása nélkülözhetetlen a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kiemelt fontosságú – nagy tömegeket vonzó – rendezvényei biztosításában, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetekben" – fogalmazott levelében a Honvéd Vezérkar főnöke.

Az állománygyűlés – az elmúlt években kialakult hagyományoknak megfelelően – szakmai előadásokkal folytatódott, majd elismerések átadásával ért véget.

 
 

 
 Fotó: A szerző felvételei

https://honvedelem.hu/files/files/27414/katonai_meteorológia_napja__2011.pdf