Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4-es miniszteri csúcs előtt…

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 2. 13:22

A visegrádi négyek védelempolitikai igazgatói tartottak találkozót szerdán a fővárosi Hadik Hotelben. A Visegrádi Együttműködés elnöki tisztségét július 1-je óta Magyarország látja el, a mostani tanácskozáson a védelempolitikai prioritásokról esett szó.

A visegrádi négyek, vagyis Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország (hon)védelmi minisztériumainak védelempolitikai szakállamtitkárai és igazgatói tartottak találkozót kedden Budapesten, a Hadik Hotelben. A tanácskozót azért éppen Magyarországon szervezték meg, mert július 1-jétől hazánk látja el a V4 országok elnöki tisztségét.

A szeptember 2-i találkozót a Honvédelmi Minisztérium szervezte meg. Nagy Zsolt, a HM Védelempolitikai Főosztályának vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a védelempolitikai igazgatók tanácskozásának legfontosabb célja, hogy előkészítsék a V4 országok védelmi minisztereinek október 8-i, budapesti találkozóját. Erre a rendezvényre egyébként az ukrán, a montenegrói, a szerbiai, a macedón és a bosnyák védelmi miniszterek is meghívást kapnak.

Az egy éves magyar elnökség ideje alatt egyébként sor kerül majd a fegyverzeti igazgatók ülésére, valamint a vezérkari főnökök tanácskozására is. Emellett természetesen szakértői egyeztetések is lesznek – tudtuk meg a védelempolitikai főosztály vezetőjétől.

A védelmi igazgatók tanácskozásának házigazdája és levezető elnöke Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára volt. A szlovák delegációt Július Demetrian védelempolitikai igazgató; a cseh küldöttséget Bohumil Malec védelempolitikai főosztályvezető; a lengyel delegációt pedig Marcin Kozmierski védelempolitikai igazgató vezette.

Még a tanácskozás kezdete előtt Bali József a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a jövő év június 30-ig tartó magyar elnökség ideje alatt a katonai területen három nagyon fontos témára koncentrálnak. Először is védelempolitikai konzultációkat kell folytatniuk, mégpedig olyan témákban, amelyek kölcsönös együttműködésre tartanak számot. A második nagyon fontos kérdés a Nyugat-Balkán, s ezen a kérdéskörön belül is kiemelkedik az itt található országok eurointegrációs törekvéseinek elősegítése, s az ezen országokban működő katonai műveletek további sorsa. A harmadik fontos program pedig a képességfejlesztés, illetve az ezen a területen történő együttműködés, hiszen közösen jobb és költséghatékonyabb megoldásokat lehet találni a felmerülő kérdésekre.

Bali József hozzátette: a magyar elnökség célja, hogy egyértelműen deklarálják, melyek azok a területek, amelyeknél a folyamatosság érdekében tovább kell folytatni a tárgyalásokat. Emellett Magyarország azt is szeretné, hogy 2010. július 1-jén – amikor hazánk átadja az elnöki feladatokat Szlovákiának – a leköszönő elnökség beszámolhasson, hogy mely feladatokat sikerült az elmúlt egy évben eredményesen elvégezni.

1595890840
 

1595890840
 

Fotó: A szerző felvételei