Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világos célok és konszenzus

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 5. 15:19

A honvédelem nemzeti ügy, és ezen a területen, beleértve Magyarország nemzetközi szerepvállalását is, az elmúlt egy év során ötpárti konszenzus alakult ki – mondta el az Országgyűlésben Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Napirend előtti felszólalásában Szekeres Imre kiemelte: a tartós stabilitás megteremtése a Nyugat-Balkánon elsőrendű magyar nemzeti érdek, éppen ezért a külföldön misszióban tevékenykedő magyar katonák több mint fele a balkáni válságkezelő műveletekben teljesít szolgálatot. A honvédelmi miniszter szerint tartós stabilitás csak úgy érhető el, ha a koszovói státusz kérdésének rendezésével egy időben világos európai perspektívát kínálnak Szerbia részére.

„Világos a cél Afganisztánban is: stabil és önfenntartó országot kell létrehozni, amely többé nem a terrorizmus, nem a kábítószer állama", fogalmazott Szekeres Imre. A miniszter elmondta: múlt heti afganisztáni látogatása során meggyőződött arról, hogy a magyar misszió személyi állománya kivívta a NATO, az afgán kormányzat és a tartományi lakosság elismerését is.