Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszafogadó és búcsúztató: utoljára a központban

Szöveg: Szűcs László |  2011. február 28. 14:26

Utolsó alkalommal szerveztek békeműveletekkel kapcsolatos rendezvényt az MH Műveleti és Doktrinális Központban. Február 28-án visszafogadó és búcsúztató ünnepséget is rendeztek a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A békeműveletekkel kapcsolatos feladatkör március 1-től az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Békeműveleti Főnökségének hatáskörébe kerül át.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója, az UNIFIL parancsnokság térképészeti információs szolgálatának állományában, valamint az ENSZ által létrehozott Nyugat-Szaharai Ellenőrző Misszióban (MINURSO) eltöltött külszolgálatuk végeztével, hazaérkezésük alkalmával köszöntötték a Magyar Honvédség négy katonáját február 28-án, hétfőn, a Honvédelmi Minisztériumban. A tisztek és tiszthelyettesek, a külföldön teljesített katonai szolgálatuk elismeréséül valamennyien átvehették a Békefenntartásért Szolgálati Jelet.

Az ünnepségen nemcsak a hazatérőket, hanem azokat is köszöntötték, akik az elkövetkező napokban utaznak ki külföldre misszióba. A Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) misszióban március 2-től hat rendőr, valamint tizenkét katona kezdi meg fél, illetve egy évig tartó külszolgálatát. A NATO Iraki Kiképző Misszió és Katonai Tanácsadó és Összekötő Csoportba pedig két magyar katonatiszt utazik ki március közepén.

A külszolgálatuk sikeres teljesítése után hazatérőket Gulyás Zoltán ezredes, az MH Műveleti és Doktrinális Központ parancsnoka köszöntötte. Mint elmondta: Nyugat-Szaharában 1995 óta veszünk részt folyamatosan az 1991-ben életbe lépett tűzszünet betartásának ellenőrzésében. Kezdetben 19 magyar katona szolgált a sivatagi országban, jelenleg heten dolgoznak a misszióban, valamennyien katonai megfigyelők. Munkájukat folyamatosan magas színvonalon látják el, s ennek volt köszönhető, hogy 2002 és 2005 között magyar tábornok, Száraz György vezérőrnagy töltötte be az ENSZ nyugat-szaharai missziójának katonai parancsnoki beosztását.

„A Libanonban 2006 óta működő ENSZ misszióhoz hazánk négy térképész katonával járul hozzá. A magyar katonatérképészek a dél-libanoni Nakula városában lévő UNIFIL Főparancsnokság alárendeltségében látják el a nemzetközi erőket a legfrissebb információkat tartalmazó térképekkel. Emellett pedig végzik a Libanon és Izrael között 2000-ben, az ENSZ által kijelölt Blue Line tűzszüneti vonal újbóli meghatározását és pontosítását" – mondta Gulyás Zoltán.

Az MH Műveleti és Doktrinális Központ parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte: a Sínai-félszigeten állomásozó MFO misszióban Magyarország jelenleg 38 főből álló közös katonai-rendőri kontingenssel vesz részt. Maga a misszió 1982-ben kezdte meg működését az egyiptomi, valamint az izraeli fél által aláírt Camp David-i egyezmény alapján kidolgozott békeszerződésnek megfelelően. A NATO iraki kiképző missziójába kiutazó magyar katonák pedig kiemelkedő szerepet vállalnak a helyi erők kiképzésében, valamint az iraki haderő számára a NATO által szervezett országon kívüli tanfolyamok irányításában.

Beszéde végén Gulyás ezredes hangsúlyozta: „sokak számára ismert, hogy az MH Műveleti Központ, mint katonai szervezet január 1-jei hatállyal megszűnt, és a jogutód MH Műveleti és Doktrinális Központ feladatrendszeréből kikerült a békeműveletekkel kapcsolatos tevékenység. A missziókban szolgálók azonban nem maradnak szakmai irányítás, vagy ellátás nélkül. A Magyar Honvédség békeműveletekkel kapcsolatos teendőit március 1-től az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Békeműveleti Főnöksége látja el. Szeretném megköszönni mindazok munkáját és segítségét, akik a műveleti központban és jogelőd szervezetinél, az elmúlt tizennégy év kimagasló szintű békeműveleti munkájában valamilyen formában részt vettek."


 Fotó: Tóth László