Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ZMNE: a védelmi szféra egyetlen felsőoktatási intézménye

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 25. 10:52

Idén kétszáz éves a magyar tisztképzés. E jubileum alkalmából szeretnénk bemutatni a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet a honvedelem.hu olvasóinak dr. Padányi József mérnök ezredes, az intézmény megbízott stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese segítségével.

A továbbtanulás előtt álló fiatalok körében évről-évre egyre népszerűbb a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint az, hogy az idén meghirdetett 1485 férőhelyre 3537-en jelentkeztek, azaz két és félszeres volt a túljelentkezés. Mindez talán nem véletlen, hiszen az egyetem a védelmi szféra egyetlen felsőfokú oktatási-képzési intézménye.

1595880321
A nemzetvédelmi egyetem széles spektrumú oktatás folyik. Egyrészt az úgynevezett kifutó rendszerben főiskolai és egyetemi, valamint a bolognai rendszerű alapképzésben (BSc) és mesterképzésben (MSc), illetve doktori (PhD) képzésben – hangsúlyozta Padányi ezredes, aki arról is beszélt, hogy az intézményben két karon folyik az oktatás. Az egyik a Bolyai János Katonai Műszaki Kar, amelyen műszaki, gazdasági és logisztikai, valamint védelmi igazgatási, katasztrófavédelmi szakembereket bocsátanak ki. A másik a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar, amely a katonai-vezetői, a biztonság-, és védelempolitikai-szakértői, büntetés- végrehajtási, valamint nemzetbiztonsági képzésnek ad otthont.

– Az intézményben a Honvédelmi Minisztériummal kötött ösztöndíjszerződés keretében tiszti hallgatóként, valamint polgári hallgatóként is lehet tanulni – tudtuk meg dr. Padányi József mérnök ezredestől. A ZMNE rektorhelyettese hozzátette: a szakok egy része a katonatiszti pályára készít fel, ezért a hallgatók intézményi életében fontos szerepet kap a nemzeti tisztképzés hagyománya, értéke, és a katonai fegyelem. Ez azt jelenti, hogy a leendő katonatisztek képzése bentlakásos, amint az volt az elmúlt évtizedekben is.

A tisztképzésben részt vevők egyébként az egyetemre történő beiratkozásukat követően öt hónapos katonai alapfelkészítésen esnek át – mégpedig Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison –, amelynek sikeres teljesítése a felsőfokú alapképzésben való részvétel szükséges feltétele.

A Katonai Műszaki Kar

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kara több mint hatvan éves múltra tekint vissza. A kar 2000. januárjában Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolai Kar néven integrálódott az egyetem szervezetébe. A képzési szakok a változó igényeknek megfelelően az elmúlt évek során többször is módosultak. Jelenleg had-, és biztonságtechnikai mérnöki, katonai gazdálkodási, pénzügy és számviteli, védelmi igazgatási, közlekedésmérnöki és gépészmérnöki alapképzés folyik a karon. A mesterképzésben pedig katonai logisztikai, biztonságtechnikai mérnöki, védelmi vezetéstechnikai rendszertervező, katasztrófavédelmi mérnöki, illetve védelmi igazgatási szakok indultak

2001. szeptembere óta a Bolyai János Katonai Műszaki Kar szervezetéhez tartozik a szolnoki Repülő- és Légvédelmi Intézet is, melynek rendeltetése – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság igényeinek megfelelően – a katonai alakulatok számára a szakmai és vezetői ismeretekkel rendelkező repülőtisztek, valamint a repüléssel foglalkozó polgári szervezetek részére a főiskolai és egyetemi szintű képzés biztosítása.

2004. novembere óta a kar szervezetében működik a Katonai Testnevelési és Sportközpont is, amely az egyetemen folyó alapképzés, kiegészítő képzés, továbbképzés, felsőfokú szakképzés testnevelési és sportjellegű feladatait látja el.

A kar szervezetében működő fontos egység a Katonai Műszaki Doktori Iskola (KMDI) is, amely 2002-ben kapta meg az akkreditációt. A KMDI a katonai műszaki tudományágakban folytat doktori képzést.

– A karon az egyik legnépszerűbb a védelmi igazgatási szak. Olyannyira, hogy az egyetem legnagyobb előadótermei is megtelnek egy-egy előadáskor. Erre a szakra a katonák és a civilek mellett sokan jelentkeznek a különféle fegyveres és igazgatási szervektől is – árulta el a rektorhelyettes.

A Bolyai János Katonai Műszaki Karon a 2007/2008-as tanévben, a kifutó, duális rendszerű alapképzésben 99-en kaptak diplomát. Közülük tizenhárman katonák, nyolcvanhatan civilek voltak. A karon zajló mesterképzésben pedig összesen 51-en diplomáztak.

1595880321
 

A Hadtudományi Kar

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem másik kara a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar, amely az intézmény 1996-os megalapításával egy időben jött létre. A magyar tisztképzés idei, kétszáz esztendős jubileuma is e karnak „köszönhető", hiszen a kar jogutódja az 1808-ban alapított Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiának, amely a magyar alapfokú tisztképzés első tanintézete volt.

Az elmúlt két évszázad alatt a magyar tisztképzés többször is jelentős változásokon esett át. A többszöri jelentős létszámcsökkenés ellenére, a Hadtudományi Kar már nemcsak a Magyar Honvédség számára képez tiszteket, hanem nyitott a polgári szféra felé is. Képeznek a karon biztonságpolitikai szakembereket, a nemzetbiztonság komplex kérdésköre iránt érdeklődőket, valamint a büntetés-végrehajtás felsőfokú végzettséget igénylő munkatársai is szerezhetnek itt diplomát.

Idén a Kossuth Lajos Hadtudományi Karon katonai vezetői, biztonság- és védelempolitikai, nemzetbiztonsági, valamint büntetés-végrehajtási nevelő alapszakokon kezdődött el az oktatás. Magasabb szintű, elmélyültebb tudást a hallgatók az ugyanezeken a területeken folyó mesterképzéseken szerezhetnek.

– A tiszta katonai szakokra való jelentkezési létszámot elsősorban az befolyásolja, hogy a megrendelőnek, vagyis a Honvédelmi Minisztériumnak milyen igényei vannak – mondta Padányi ezredes, akitőltől azt is megtudtuk, hogy a tiszti alapképzés hét féléves, ám szakirányt választani csak a harmadik szemesztert követően kell a hallgatóknak.

A Kossuth Lajos Hadtudományi Karon az elmúlt tanévben 62-en végeztek. 42 honvédtisztet augusztus 20-án a Hősök Terén avattak hadnaggyá. Mellettük még 11 rendőr és 9 polgári állományú hallgató szerzett diplomát.

1595880321
 

Kutatnak is a missziót járt oktatók

A nemzetvédelmi egyetemen jelenleg 252 oktató tanít, s döntő többségük nem csak oktatja, hanem kutatja is saját szakterületét. Padányi ezredes szerint az oktatás és a kutatás egysége szoros, hiszen egy felsőoktatási intézményben alapkövetelmény, hogy kutatási eredmények mielőbb az oktatásban is hasznosuljanak.

Jelenleg is több speciális kutatás zajlik az egyetemen. Ezek általában egy nagy témakör, például az energiabiztonság köré csoportosíthatók. Ezen belül is a legtöbb projekt biztonságpolitikai, biztonságtechnikai kérdéseket, vagy éppen a klímaváltozás hatásait vizsgálja.

Persze vannak más kutatási témák is. Ezek közül talán érdemes kiemelni a katasztrófavédelmi kérdéskört, valamint a pilóta nélküli repülőgépek különféle használati lehetőségének problémakörét. Ezen kívül a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar oktatói a Magyar Honvédség doktrinális irodalomrendszerének fejlesztésében, az egyes doktrínák kidolgozásában is aktívan közreműködtek.

Mindemellett a ZMNE oktatói állományának egy része ma már legalább egy külföldi missziót vagy nemzetközi gyakorlatokat megjárt, tapasztalt szakember, akik az ott szerzett ismereteket beépítik a képzésbe is. Maga a rektorhelyettes is három alkalommal szolgált békefenntartó misszióban még a ’90-es évek végén.

Költözés után, akkreditáció előtt

1595880322
Az idei tanévben – számos egyéb mellett – két nagy feladatot kell megoldania az egyetem vezetésének és a munkatársaknak. Az egyik még a nyáron kezdődött, hiszen néhány hónap alatt kellett kiüríteni és átköltöztetni az intézmény Üllői úti kampuszát a Hungária körúti telephelyre.

Bár az áttelepítést sikerült határidőre végrehajtani, a telephelyek összevonásának vannak „járulékos" feladatai is. Hiszen a Hungária körúti objektumban több épületet is fel kell újítani, hogy a szeptemberben kezdődő tanév elején már a megfelelő körülményeket biztosíthassák a felvételt nyert és tanulmányaikat folytató hallgatóknak. E felújítások azonban még jelenleg is zajlanak, s a rektorhelyettes szerint csak néhány hónap múlva érnek mindenhol véget. Ez természetesen kényelmetlenséget, esetenként nehézségeket okoz a tanórák szervezésében, a hallgatók tájékoztatásában, a napi ügyek intézésében.

– Az egyetem előtt álló másik nagy feladat az akkreditáció. Jövő év tavaszán látogat az intézménybe a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Látogató Bizottsága, amely azt vizsgálja, hogy az intézmény megfelelően készült-e fel az előírt minőségi követelményekre. Utoljára tíz évvel ezelőtt, 1999-ben estünk át hasonló ellenőrzésen. Természetesen most is igyekszünk a legjobban felkészülni a ránk váró megmérettetésre – mondta dr. Padányi József.

Hallgatói élet

Az egyetem stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese beszélgetésünk végén elmondta azt is, hogy az intézményben igyekeznek biztosítani a minél magasabb színvonalú szolgáltatásokat, hogy ezzel is segítsék a hallgatók tanulását, pihenését és aktív kikapcsolódását. Többek között művelődési ház, könyvtár, éttermek és egy jól felszerelt sportkomplexum áll az egyetemi polgárok rendelkezésére. Emellett az intézményben évtizedes múltra visszatekintő hallgatói önkormányzat működik, amely nagyban kiveszi a részét az egyetem kulturális, sport, szórakoztató és szabadidős programjainak szervezéséből. Például évente megrendezik az elsőéves hallgatók számára „kötelező" gólyabált, de ugyancsak hagyományos a tél végi Zrínyi-bál, vagy éppen a fordított nap is.

Ezek mellett öt éve működik egy sikeres, önszerveződő Biztonságpolitikai Szakkollégium, melynek keretében hetente szerveznek előadásokat, gyakorlatokat, és más szakmai programokat.

Az egyetemi információk megjelenésének fontos eszköze a folyamatos fejlesztés alatt lévő és hamarosan teljes egészében megújuló honlap, amely nemcsak a hallgatóknak, hanem az intézmény után érdeklődőknek is kínál érdekességeket. A hallgatói életet segítő tartalom mellett a legfrissebb hírek és információk is olvashatók az oldalakon. A honlap egyébként a www.zmne.hu címen érhető el.

További képek:

1595880322
 

1595880322
 

1595880322
 

1595880322
 

1595880322
 

1595880323
 

Fotók: a szerző és ZMNE