Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi forgatag: high-tech, szelfi, toborzás

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. augusztus 19. 23:55

A Szent István-napi programsorozat keretén belül a Magyar Honvédség számos alakulata bemutatkozik Budapesten, a Városligetben az ünnepi hosszú hétvégén. Augusztus 19-én, szombaton a délelőtti eső okozta csendes órák után délutánra ismét megtelt látogatókkal a Kós Károly sétány.

A Magyar Honvédség városligeti ünnepi rendezvényének második napja nem a terveknek megfelelően indult. Reggeltől szinte folyamatosan esett az eső, így a délelőtti programokat törölték. Azonban ahogy szakadozott a felhőzet, úgy érkeztek a látogatók is, hogy a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó katonai eseményen megtekintsék a különböző harcjárműveket.

Barta Laura Hanna éppen a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró tarackágyút csodálta miközben érdeklődésünkre elmondta: „Körbe mentünk, minden dolgot láttunk, nekem minden nagyon tetszett. Ha nagy leszek, katona szeretnék lenni.”

A Kós Károly sétányon sétálók megismerkedhettek a Lynx harcjárművel, a Gidránnal, a Polarisszal és a Leoparddal is. A statikus bemutatókon kívül a dinamikusokkal is készültek a katonák. A látványos és izgalmas közelharc bemutatón kívül a jó hangulatról a Szentendrei Helyőrségi Zenekar gondoskodott. A külföldi turistáknak is tetszett a program, előszeretettel szelfiztek a katonákkal.

Szent_Istvan_napi_rendezvenysorozat_Varosliget_20230819_15 copy

A látogatók nem csak a honvédség high-tech eszközeit tekinthették meg közelebbről, hanem bepillantást nyerhettek a modern hadsereg mindennapjaiba. A felmerült kérdéseikre pedig az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) toborzói készséggel válaszoltak.

Magyari Péter hadnagy, az MH KIKNYP toborzótisztje véleménye szerint az olyan rendezvények, ahol a Magyar Honvédség bemutatkozhat kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy a „civilekkel és az érdeklődőkkel kötetlenül beszélgessünk, megmutassuk nekik mi is emberek vagyunk. Meg tudják nézni, hogy milyen eszközökkel dolgozunk, tudnak azok kezelőivel pár szót váltani”. A hadnagy beszámolt arról is, hogy miután kisütött a Nap, folyamatosan érkeztek a fiatalok, hogy feltegyék kérdéseiket a jelentkezéssel, illetménnyel, kiképzéssel és alkalmassági vizsgálatokkal kapcsolatban.

Nem csak a toborzóponton volt sorban állás, hanem airsoft- és lézerpuska lövészetnél, a VR-szimulátornál, valamint mobil akadálypályánál is. S rögtön előkerültek a zsebekből a mobiltelefonok, amikor beindították a bombakereső felderítő kutyát. A tűzszerészek mellett, többek között vegyivédelmisekkel is találkozhattak a látogatók. Hüse Vivien éppen érkezésünkkor öltött vegyivédelmi ruhát.

„Unokanővérem főhadnagy, így az ő invitálásra érkeztünk immár második alkalommal. Azért vettem fel ezt a vegyivédelmi ruhát, hogy megijesszem a húgomat, mert ő fél tőle” – árulta el nevetve Vivien.

Aki szeretne még részese lenni a hétvégi honvédségi látványkavalkádnak, az még augusztus 20-án, vasárnap is megteheti, nincs más dolga mint kilátogatnia a Városligetbe, a Kós Károly sétányra.

Kapcsolódó cikkek