Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Szentendre

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. szeptember 20. 16:58

Szeptember 20-án, kedden délelőtt Szentendrére érkezett a Honvédelmi Minisztérium humánstratégiai előadássorozata. Dr. Szarka Gábor, a tárca kabinetfőnöke a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis (MH KKB) és a Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI) megjelent állománya előtt ismertette a dokumentum alapkoncepcióját.

A kabinetfőnök előadásában részletesen beszélt a humánstratégia új filozófiájáról, hiszen a következő tíz év folyamán meghonosítandó rendszerben az egyéni kezdeményezésen, az egyén döntésein alapszik majd az előmenetel, és a szisztéma objektivitásából, kiszámíthatóságából fakadóan megszűnik a kontraszelekció. Az életpálya ezáltal tudatosan tervezhetővé válik: mindenki évekkel előre láthatja majd, milyen lehetőségek állnak előtte nyitva, és a megfelelő döntési csomópontokra érve határozhat is arról, hogy az előmenetelt választja-e, vagy inkább marad az adott beosztásban, és inkább szakértővé válva építi tovább a karrierjét. Ha pedig a katona eljut arra a pontra, ahol ki kell válnia a rendszerből, azt is előre tervezhetően teheti meg a közszolgálati szféra átjárhatóságának és a rekonverziós képzésnek köszönhetően. „Ez a tervezhetőség a kulcsszó", húzta alá Szarka Gábor.

Az előadásban a kabinetfőnök sorra vette a kialakítandó rendszer alapelemeit, ismertette a klasszikus katonai, a speciális szakértői és a legénységi pályamodellek lényegét, illetve részletesen kitért a jelenleg jellemző torz rendfokozati piramis átalakítására, az anomáliák kiigazítására. Kiemelte: a megfelelő idő alatt minden hivatásos katonának el kell érnie legalább a főtörzsőrmesteri, illetve a századosi rendfokozatot ahhoz, hogy a rendszer része maradhasson, ezek az úgynevezett „gyűjtő rendfokozatok".

Mint hangsúlyozta, az új humánstratégia szellemében egy adott beosztás ugyanannyit ér majd, függetlenül attól, melyik helyőrségben látja el azt a katona. Beszélt a szisztémában érvényesülő külső és belső garanciális elemekről, az illetményrendszer átalakításáról, illetve az elismerések becsületének helyreállításáról is. „Az elismerésnek katarzist kell kiváltania, így ki kell iktatni az e téren manapság jellemző automatizmusokat", fogalmazott Szarka Gábor.

Az előadás után – szokás szerint – a katonák kérdezhettek a kabinetfőnöktől a humánstratégiával kapcsolatban. Szarka Gábor érdeklődésre válaszolva leszögezte: az új szisztéma életbe léptetése semmiképpen sem követeli majd azt a már rendszerben lévőktől, hogy utólagosan feleljenek meg számukra teljesíthetetlen feltételeknek. A lakástámogatásokat illetően a kabinetfőnök azt mondta: ezen a téren mindenképpen a „lakáspénz" jelenti a jövőt, hiszen a Magyar Honvédség rendelkezésére álló lakásállománnyal jóformán lehetetlen lekezelni a jelenlegi, relatíve kis létszámú állomány által támasztott igényeket, különösen annak fényében, hogy a jelenleg a honvédség tulajdonában lévő lakásállomány nem mobil, új lakóingatlanok építése pedig nemcsak drága, de célszerűtlen is lenne. „Arra bizonyosan elég lesz a lakáspénz, hogy a katona és családja a szolgálati helyén tudjon lakni", tette hozzá.

Szarka Gábor hangsúlyozta: tény, hogy az új rendszer gyökeresen más szemléletű lesz, mint a jelenlegi, ám épp ez adja kikezdhetetlenségét is. Mint rámutatott, a jó értelemben vett versengés a rendszer folyamatos jellemzője lesz, ez azonban nemzetközi példák tanúsága szerint sem megy a bajtársiasság rovására, hiszen tiszta, korrekt versenyszellemről van szó, amelynek egyáltalán nem kell érvényesülnie az egyéni relációkban – akárcsak a sportolóknál.

 Fotó: A szerző és dr. Varga József