Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is durrant a patara

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kormány Gábor |  2023. május 28. 16:03

Tizenötödik alkalommal rendezték meg Európa egyik legrangosabb török kori történelmi fesztiválját, a Tatai Patarát, amelyen természetesen idén is részt vett a Magyar Honvédség. A május 26-28. közötti programsorozat célja a katonai hagyományok autentikus megjelenítése, a korszak művelődéstörténetének bemutatása, valamint a török és keresztény kultúra szemléltetése.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is csaknem ötszáz magyar és nemzetközi hagyományőrző idézte fel a tizenötéves háború egyik legjobban kidolgozott és kivitelezett katonai akcióját, a tatai vár visszafoglalását. 1597-ben ugyanis a gróf Pálffy Miklós komáromi várkapitány vezette keresztény hadak útjában álló – oszmán kézen lévő – erősséget az addig Magyarországon még nem alkalmazott kapupetárda, vagy akkori nyelven patara – segítségével sikerült visszafoglalni.

A rendezvény megnyitóján – amelyen mások mellett részt vett Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka és Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka is – Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója emlékeztetett arra, aki nem ismeri múltját, nem lehet tisztában a jelennel, amely a jövőnek hordozója. Az altábornagy örömét fejezte ki, hogy minden évben ilyen nagyszámú hazai és külföldi hagyományőrző érkezik a vizek városába, egyúttal kiemelte a Magyar Honvédség részvételének fontosságát is.

20230527_KG_tata_patara_012

Az ünnepélyes megnyitót követően kezdetét vette a fesztivál, ahol a középkori Európa harcosai és az autentikus csatajelenetek, lovas bemutatók, múltidéző kiállítások, illetve a vásári forgatag mellett a Magyar Honvédség kilenc alakulata statikus és dinamikus bemutatókkal képviseltette magát. A már tavaly is nagy sikert aratott Gidrán többcélú, moduláris harcjármű és Leopard harckocsi mellett idén a Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű és a PzH 2000 önjáró löveg is bemutatkozott, így közel ötven haditechnikai eszközt tekinthettek meg az érdeklődők. A fesztivál idejére kitelepült toborzópontokon pedig bárki betekintést nyerhetett a Magyar Honvédség mindennapjaiba, vagy az Önkéntes Tartalékos Rendszer működésébe.

Kapcsolódó cikkek
katzene_index

A zene nyelvét mindenki megérti

2023. május 28. 16:18