Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén kevesebb civil halt meg Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 30. 17:38

Az afganisztáni háborúban megölt civilek száma 21 százalékkal csökkent 2012 első négy hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte Jan Kubis, az ENSZ főtitkárának afganisztáni különmegbízottja május 30-án, szerdán Kabulban.

Elmondása szerint az idén januártól április végéig 579 polgári személy vesztette életét és 1219 sebesült meg. Az áldozatok 79 százalékának haláláért a kormányellenes felkelők, 9 százalékukért pedig a NATO, illetve az afgán rendőrség és hadsereg a felelős. A maradék 12 százalék halálának felelőseit tudták azonosítani.

Az utóbbi öt esztendőben a polgári áldozatok száma folyamatosan emelkedett. Afganisztánban tavaly ölték meg a legtöbb civilt, 3021-et a háború kezdete óta – a világszervezet afganisztáni segélymissziójának (UNAMA) februárban ismertetett adatai szerint. Ez nyolc százalékos növekedést jelentett a 2010-es veszteséglistához képest.

A mostani év első harmadában a halálozás csökkenéséhez az időjárási viszonyok is hozzájárulhattak – vélik egyes szakemberek. Az idén szokatlanul kemény tél volt Afganisztánban. A farkasordító hideg és az erős havazás miatt kevesebb harc bontakozott ki, következésképpen az áldozatok száma is kevesebb volt.