Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán-bírálat a törökországi NATO-védőpajzsnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 6. 7:14

Irán bírálta szeptember 5-én, hétfőn Törökország beleegyezését abba, hogy a NATO rakétavédelmi pajzsának egyes elemeit területére telepítsék. „A térségtől idegen országok jelenléte” az iráni határ közelében Haszan Gasgavi külügyminiszter-helyettes szerint „nem javítja a regionális biztonságot, hanem éppen ellentétes hatást ér el”.

„Irán és Törökország két szomszédos és baráti állam, amelyek képesek hiánytalanul, külső beavatkozás nélkül szavatolni saját biztonságukat" – tette hozzá Gasgavi.

A török külügyminisztérium előző héten bejelentette, hogy Ankara felhatalmazást adott a NATO-nak korai előrejelző radarrendszer telepítésére, amely képes felderíteni az Európát fenyegető esetleges rakétatámadásokat.

A NATO tavaly novemberben elfogadott, a következő évtizedre szóló új stratégiai koncepciója tartalmazza az európai lakosság és terület számára kialakítandó rakétavédelmi rendszer tervét a Közel-Keletről és különösen Iránból érkező fenyegetésekkel szemben.

Irán az utóbbi időben egyre gyakrabban bírálja a gazdasági és politikai szövetségesének számító Törökországot, amely 1952-ben csatlakozott a NATO-hoz.