Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán: pontot tett a vitákra az Õrök Tanácsa

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 30. 6:16

Az iráni Õrök Tanácsa megerősítette hétfőn a bő két héttel ezelőtti elnökválasztás vitatott eredményét, amely szerint Mahmúd Ahmadinezsád szerezte meg a győzelmet a voksolás első fordulójában – közölte az IRIB állami tv-adó.

A hat világi jogászból és hat vallásjogászból álló befolyásos testület “titkára a belügyminiszternek továbbított levelében ismertette a tanács végső döntését", amelyben a testület “kinyilvánítja, hogy helybenhagyja az elnökválasztás hiteles eredményét" – közölte a tv-csatorna.

Az Õrök Tanácsa azután hozta meg határozatát, hogy befejeződött a szavazatok részleges újraszámlálása. A testület javasolta, hogy számolják újra a szavazatok véletlenül kiválasztott tíz százalékát. Az újraszámlálást azután rendelték el, hogy Ahmadinezsád győztessé nyilvánítása után erőszakos tiltakozó megmozdulások robbantak ki Iránban. Az 1979-es iszlám forradalom óta nem voltak ilyen széleskörű utcai tüntetések Iránban.

Az állami tv hétfői beszámolója szerint az ország 22 kerületében és tartományában számolták újra a szavazatokat.

Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető, vesztes elnökjelölt elutasította ezt a kezdeményezést; továbbra is azt állítja, hogy a választás nem volt tisztességes, és követeli, hogy semmisítsék meg az eredményt. A mérsékelt politikus és a június 12-i elnökválasztáson vele együtt alulmaradt másik két jelölt összesen 646 panaszt nyújtottak be a szabálytalanságok miatt. Az Õrök Tanácsa azonban közölte, a panaszok zöme nem tekinthető a választójogi szabályok megsértésének, ezért – a tájékoztatás szerint a választási eljárás “aprólékos, beható tanulmányozása" után – elutasította azokat.

Címkékjog