Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraelben készülnek Afganisztánra a csehek

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 2. 8:46

A prerovi bázis 55 katonája és Mi-171-es helikopterek hajtottak végre felkészülési feladatokat Izraelben, hogy sivatagi körülmények között trenírozzák magukat az afganisztáni bevetésekre.

A cseh haderő egységei valós, sivatagi körülmények között készülhettek
izraeli vendéglátóik szakmai segítségével megtámogatva a nehéz és
kockázatos éles harci bevetésekre. A két hétig tartó hadgyakorlat során közel 900 repülést hajtottak végre a forgószárnyasok és személyzetük. Petr Schvarz, a különítmény parancsnoka elmondta, hogy rendkívül sokat számít a felkészülés során az afganisztánihoz nagyon hasonló, száraz, sivatagi domborzati és éghajlati körülmények, valamint az izraeliek hatalmas tapasztalata az ilyen területeken végrehajtott hadműveletekben. Bevetéseket hajtottak végre éjjel és nappal is, gyakorolták az ismeretlen, ellenséges terület feletti manőverezést.

Az izraeli oktatók hatékony segítséget nyújtottak a támadó jellegű deszant bevetések és az ellenséges területről történő evakuációs manőverek gyakorlásában egyaránt.
Érdekesség, hogy a csehek már részt vettek egy hasonló, külföldi gyakorlaton, akkor a francia-spanyol határ közelében, magashegységi viszonyok között készültek az afganisztáni misszióra.
Az Izraelben lezajlott gyakorlat zárására Vlastimil Picek, vezérkari főnök is a helyszínre érkezett és személyesen tekintette meg a különítmény munkáját, ellenőrizte a felkészülés hatékonyságát.

A csehek három darab Mi-171-est használtak a felkészüléshez Izraelben, ezeket a gyakorlat végeztével visszaszállítják a prerovi bázisra.