Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Járőr az Uránuson

Szöveg: PRT-szóvivő |  2010. december 7. 7:02

Nem, nem űrutazásra vállalkozott az Afganisztánban szolgáló magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT), hanem az Uranus elnevezést kapta a Pol-e Khomrit Mazar-e Shariffal összekötő főútszakasz, amely része az úgynevezett afgán körgyűrűnek is.

Ez az aszfaltozott főút képezi Afganisztán gazdaságának fő ütőerét és természetesen az ISAF csapatok számára az egyik legfontosabb ellátási útvonalat. Fontossága stratégiai. A PRT egyik alapfeladata a fő ellátási útvonalak (Main Suply Road – MSR) ellenőrzése és biztosítása. Ennek érdekében az őr- és biztosító (FP) század rendszeres járőrfeladatokat hajt végre az utakon. Az ellenállók egyik fő célja az utánpótlási vonalak elvágása, hogy ezzel kényszerítsék tétlenségre az ISAF erőket. Ezen utakon a mozgásszabadság fenntartása ezért nagyon fontos és nem veszélytelen feladat.

1595910967
A rálövések, IED- (improvizált robbanó eszköz), másodlagos IED- és a kombinált rajtaütések valószínűsége sokkal nagyobb ezeken az utakon, mint a tartomány más útjain; az elmúlt hónapokban mindennapossá váltak az ilyen jellegű támadások. Ez már csak azért sem meglepő, mert az útvonal az ellenállók által megszállt területeken fut át. A biztonság érdekében minden járőr viszonylag nagy létszámmal és tűzerővel hagyja el a tábort, hogy már az erők felvonultatása is elriasztó hatással legyen a támadókra. Ez persze gyakran nem elég. Az ellenállók már nem csak a könnyű célpontokat támadják meg. A gerilla-hadviselés elveit követő támadók gyakran intéznek támadásokat a magyar konvojoknál jóval erősebb kötelékek ellen is. Sőt, ma már a napszakok között sem lehet különbséget tenni a támadások gyakorisága alapján.

A felfegyverzett és páncélozott járművet tartalmazó magyar konvojok több feladatot is végrehajtanak egy-egy ilyen út során. A folyamatos jelenlét az utakon némileg elriasztja az ellenállókat, menet közben pedig nem csak a lövészek, hanem a tűzszerészek is gyűjtik az információt a lehetséges veszélyes helyszínekről. Támadás esetén nagyon fontos az azonnali reagálást biztosító toronylövészek közötti pontos és összehangolt tevékenység. Ők képesek elsőként észlelni a veszélyt, hiszen számukra sokkal jobbak a figyelési és tűzvezetési lehetőségek, mint a járművekben ülő társaiké.

1595910967
A tűzszerészek hajtják végre a járőr során a felderített, vagy jelentett robbanószerek felderítését és hatástalanítását, illetve megsemmisítését, biztonságosabbá téve ezzel az utakat. A tűzszerészek impozáns megjelenésű Cougar-jai természetesen a konvojbiztosításban is részt vesznek és tömegük révén műszaki mentést is képesek végrehajtatni, ha meghibásodik valamelyik technikai eszköz. Korszerű elektro-optikai felderítő eszközeik és tűzerejük fontos részét képezik a konvojoknak. Mivel egy út során relatív nagy a támadás valószínűsége, ezért a képzett egészségügyi katonák minden alkalommal részei a csapatnak. Így bármilyen sérülés történik – legyen az egy közúti baleset vagy tűzharc következménye – az azonnali ellátás biztosított.

A konvoj biztonságát javítja a légi felderítés. A SUAV (rövid hatótávolságú pilótanélküli felderítő repülőgép) előzetes útfelderítést hajt végre a konvoj előtt. Már indulás előtt feltérképezik a veszélyesebb terepszakaszokat, majd közvetlenül a konvoj előtt mozogva folyamatos felderítést hajtanak végre olyan magasságból, ahonnan ő még tökéletesen lát, de a méreteinél és az elektromos motorjánál fogva az ellenség már nem tudja észlelni. Ennek során ellenőrzik

1595910968
az út két oldalát és jelentik az esetleges veszélyforrásokat. A konvoj parancsnoka a folyamatos összeköttetés révén azonnali információval rendelkezik, így a helyzet kontroll alatt tartható. Ezek az utak helyi biztonsági erők számára is fontosak. Ezért rendszeres a közös járőr végrehajtása, ahol magyar katonákhoz még egy szakasznyi afgán katona is csatlakozik. Ők legtöbbször a magyar–amerikai hadműveleti mentoráló és összekötő csoport (OMLT) által patronált zászlóalj (Kandak) részei.

Az együttműködés rendszeres a helyi rendőrökkel és térségben tartozó nemzetközi erőkkel is. A magyar járőrök menet közben meg-megállnak az út mentén kialakított rendőri ellenőrző-áteresztó pontokon, ahol nem csak a rendőrök tevékenységét ellenőrzik, de értékes információkat is gyűjtenek az aktuális helyzetről. Az amerikai és német katonák is folyamatosan járőröznek, így osztva meg a feladatokat. Ezen az útvonalon történt az augusztus 23-i támadás is, amelynek következtében két magyar katona vesztette életét. A támadások azóta is mindennaposak. A felderítő jelentések tulajdonképpen folyamatosan előkészített lesállásokról és IED-, valamint öngyilkos merénylők által elkövetendő támadásokról szólnak. Ezek ismeretében a katonák tudják, hogy ezek a járőrök komoly harcfeladatot jelentenek. Minden egyes alkalommal úgy hagyják el a tábort, hogy lelkileg és fizikailag felkészültek a harcra.

1595910968