Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemen: katonai puccs vagy polgárháború?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 23. 16:00

A Jemenben kialakult helyzet arra hasonlít, amelynek mintegy három héttel ezelőtt Líbiában lehetett szemtanúja a világ. Miután Ali Abdallah Száleh jemeni elnök megpróbálta fegyveres erővel leverni az ellene és rezsimje ellen irányuló tiltakozást, a politikai és katonai elit egy része átállt a tüntetők oldalára. A “dezertőrök” élén az államfő féltestvére, Ali Mohszen al-Ahmar tábornok áll.

A jemeni vezetés egy része azonban változatlanul hűséges az elnökhöz. Köztük van Száleh több rokona is, akik kulcsfontosságú posztokat birtokolnak a hadseregen és a rendőrségen belül – az elnöktől kapott kinevezésüknek köszönhetően. Nem sokkal azután, hogy al-Ahmar és mintegy 50 tiszt elhatárolta magát az államfőtől, a védelmi tárca közleményt adott ki. Ebben leszögezte, hogy a hadsereg meg fogja védelmezni “az alkotmányos rendet, a biztonságot, a stabilitást és az ország egységét".
Döntőnek bizonyulhat az, milyen szerepet játszik a jemeni eseményekben a gazdag szomszéd, Szaúd-Arábia.

1595916023
 

Ali Abdallah Száleh jemeni elnök

A vahhábita királyság a maga bőkezű ajándékaival az utóbbi években legalább akkora befolyást gyakorolt a szanaai vezetésre, mint az Egyesült Államok. Utóbbi tanácsadókat és pilóta nélküli repülőgépeket (drónokat) küldött Jemenbe az al-Kaida terrorszervezet elleni harc céljából. Vajon al-Ahmar pálfordulása talán egy mérsékelt sikerrel járt katonai puccs volt, amely mögött Rijád áll? Vagy pedig – mint egyes arab megfigyelők gyanítják – Katar emírje, Hamad bin Kalifa al-Táni mozgatta a szálakat a háttérben?
Az arab családi becsületről alkotott felfogás szerint a féltestvér Ali Mohszen al-Ahmar és az unokatestvér Mohamed Ali al-Ahmar szembefordulása Száleh elnökkel gyalázatos dolog – ugyanakkor nem igazán szokatlan. Hiszen a katari emír is saját apjának megbuktatása árán jutott annak idején hatalomra.

Más öböl menti arab államokban sem volt mindig békés az uralkodó családon belül lezajlott utódlás.
Ali Mohszen al-Ahmar mindenesetre eddig nem kifejezetten a demokrácia szószólójaként és a korrupció ellenfeleként hívta fel magára a figyelmet. Kritikus megfigyelők megjegyzik, hogy Szálehhel való szembenállása révén még nem lesz a kíméletlen tábornokból (aki militáns iszlamistákat toborzott a síita húti lázadók elleni harcra) a belpolitikai fordulat hiteles vezére.
Abu Bakr al-Kirbi jemeni külügyminiszter hétfőn mindenesetre Rijádba utazott Száleh elnök üzenetével a tarsolyában. Nem tudni, vajon az üzenet segélykérést tartalmaz-e, vagy pedig a jemeni elnök azt akarja kipuhatolni, kinek az oldalára állnak a szaúdiak a belpolitikai konfliktusban. Egy szaúdi diplomata tartózkodóan reagált az ezt firtató kérdésre, kijelentve “tisztán jemeni belügyről van szó".

Címkékkinevezés