Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi nyáresték a helyőrségi klubban

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. június 10. 16:41

A veszprémi helyőrségi klub szervezésében a héten a tizedik alkalommal nyitják meg a Nyáresték a parkban rendezvénysorozatot. A Helyőrségi Művelődési Otthon előtti parkban már áll a színpad és a program is teljes az indításhoz. A rendezvény a zenét és táncot szerető fiatalok és idősek körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend.

A Helyőrségi Művelődési Otthon igazgatójával, Bakcsi Andrással beszélgettünk a rendezvénysorozatról.

Hogyan indult ez a rendezvénysorozat és hol tart ma?

Tíz évvel ezelőtt az intézmény vezetése úgy gondolta, hogy nyáron célszerű lenne a programokat kivinni a ház falai közül, és jobban megmutatni a a szervezet életét a környezetében élőknek is. A környéken nagyon sok a katona, vagy a katonasághoz valamilyen módon kötődő család. Nyáron nagyon nehéz ezeket az embereket becsalogatni a ház termeibe, de úgy gondoltuk, hogy a nyári estéken szívesen eljönnek a parkba és leülnek egy-egy színes produkciót megnézni, valami olyat, ami egyébként érdekli őket. Ezzel a programsorozattal tulajdonképpen minden korosztályt megcéloztunk. Az időseknek a szabadidő eltöltéséhez adunk egy választható programot, a fiataloknak kedvcsinálónak szánjuk, azzal a céllal, hogy minél többen jöjjenek a művészeti szakköreinkbe. Az első évben egyhetesre terveztük a rendezvénysorozatot. Ez olyan jó visszhangot kapott, hogy második évtől már kibővítettük a rendezvényre szánt időt és az utóbbi években már háromhetesek a programjaink.

Mi a jellegzetessége ennek a rendezvénysorozatnak?

Legfőbb jellegzetessége az, hogy mindenkit szívesen várunk és nincs belépő. Bárki, bármikor jöhet a műsorokra, és amikor úgy gondolja, minden további nélkül felállhat és elmehet. Ezért a nézők létszáma egy-egy előadáson is rendkívül változó, mert a nézőtér az utca sajátosságának megfelelően állandó mozgásban van. A kismama megáll, és amíg bírja a pici gyerek bekapcsolódnak a programba és ha a gyerek már nyűgös, továbbmennek. A másik jellegzetessége a rendezvényeknek az, hogy a programok zömmel énekes és táncos produkciók. Ez azt jelenti hogy táncban a népi tánctól a modern táncig, vagy a hastáncig minden megtalálható, de ugyanez mondható el az ének kategóriára is. Nagyon széles skálán mozognak a programjaink, ezzel színes választékot kínálunk az ide látogatóknak. A szabadtéri színházzal hét évvel ezelőtt próbálkoztunk először, ebben a Kabóca színház volt a segítségünkre. Sikerük volt és ez a műfaj ma már állandó programja a rendezvényeinknek. Négy éve a győri Forrás színház jár ide és szerepel nagy sikerrel. Főleg a gyerekek szeretik nagyon őket, idén is két darabbal szerepelnek, egyik a Ludas Matyi lesz. Jellegzetessége még a rendezvénynek az is, hogy a munkanapok estéire terveztük a programokat, hat órától legkésőbb este nyolc óráig. Fontos ennek betartása, mert nem szeretnénk zavarni a környéken élők pihenését és nyugalmát

 

Most kezdődött a foci VB, de nyáron Veszprémben is rengeteg olyan egyéb nagyszabású rendezvény van, ami elviheti a nézőket. Nem féltek ettől?

A tíz év alatt már volt két foci VB és volt olimpia is. Természetesen ez hatással van a nézőlétszámra, de aki szereti ezt a műfajt, az az idén is el fog jönni. A veszprémi programokat figyelembe vettük, és a rendezvények tervezésében elkerültük az egyező időpontokat. Mi a műsorainkat július harmadik felében befejezzük, mert akkor kezdődnek a város nagy nemzetközi fesztiváljai. A tapasztalatok azt mutatják, nekünk egyetlen nagy „ellenfelünk" van, az időjárás. És azt bizony nem lehet előre megtervezni.

Egy-egy ilyen rendezvényre hány néző jön el?

A rendezvényre kétszáz ülőhelyet szoktunk biztosítani. Innen tudunk számolni, mert amikor megtelnek a székek lehet azt számolni, hogy még körülbelül hányan állnak. Az átlag 300-400 között szokott mozogni, de volt olyan rendezvényünk, ahol a nézőszám meghaladta a nyolcszázat is. Érdekes megfigyelés az, hogy már vannak olyan visszatérő vendégeink, aki fél órával az előadás megkezdése előtt beülnek helyeket foglalni. Azt is tudjuk, hogy az érdeklődők a környező településekről is képesek bejönni, mert biztosak abban, hogy színvonalas produkciókat láthatnak.

 

Kik a fellépők, és hogyan tudja ezt a HEMO finanszírozni?

A fellépő együttesek egyik meghatározó csoportja a saját együtteseink köre, akik a ház támogatásával tartják fenn magukat, ezért kötelességüknek tartják az ilyen fellépéseket. Szívesen vállalják is ezt, mert ezeknek az együtteseknek a mindenük a szereplés. Másik jelentős csoport az, akik szintén kötődnek a házhoz azzal, hogy a felkészüléseik és fellépéseik egy részét itt tartják, ezért szívesen vállalnak részt a ház ilyen irányú munkájában. A fellépőknek csak egy kevés része az, akik a ház egyéb bevételeiből kerülnek finanszírozásra, de ők is a jó kapcsolataink miatt nagyon szerény fellépési díjat kérnek.

Mikor lesz a rendezvény zárása?

Augusztus 27-én, egy pénteki napon, amikor hat órától gála keretében azok a csoportok lépnek fel, amelyek a három hétben a legnagyobb sikert aratták. Ez a három hét eseményeiből egy kiemelt bemutató lesz és ezt követően nyolc órától utca bállal zárjuk a rendezvény sorozatunkat.