Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi tárgyalásokra szólította fel a NATO-t

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 30. 8:23

Tárgyalásokra szólította fel a NATO-tagországokat Moammer Kadhafi líbiai vezető április 30-án, szombaton hajnalban mondott tévébeszédében a líbiai légicsapások befejezése érdekében, egyúttal kategorikusan kizárta, hogy távozna hazájából. „Mi nem támadtuk meg őket, vagy keltünk át a tengeren … miért támadnak bennünket?” – kérdezte Kadhafi beszédében. Hozzátette: amennyiben a nyugati katonai koalíció tagjai a líbiai olajkincset akarják megszerezni, nincs akadálya annak, hogy szerződésekről tárgyaljanak.

A NATO-csapások mellett kormányellenes lázadás ellen is küzdő Kadhafi egyúttal jelezte, hogy még mindig kész tűzszünetet kötni, de kikötötte, hogy az nem lehet egyoldalú, minden érintett félre vonatkoznia kell, nem csupán a líbiai kormányerőkre.

Kadhafi leszögezte, hogy nem hagyja el a hazáját, erre nem kényszerítheti senki. „Senki sem kényszeríthet az országom elhagyására, senki sem mondhatja nekem, hogy ne harcoljak az országomért" – hangoztatta.

Az elnökbuktató tunéziai és egyiptomi tüntetéseken felbuzdulva Líbiában – rosszul felszerelt és gyengén kiképzett – felkelők február közepén fellázadtak Kadhafi 42 éve tartó uralma ellen, amit a tripoli kormányzat fegyveres erővel próbál leverni. Nyugati országok katonai koalíciója ENSZ-felhatalmazás alapján légitámadásokat hajt végre a líbiai kormányerők ellen a polgári lakosság védelmében; a művelet irányítását március végén átvette a NATO. Mindez azonban máig sem vezetett el Kadhafi bukásához, jóllehet egyesek ezt remélték.