Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai békét kötne a tálib vezetőkkel

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 1. 12:59

Fegyverletételre és a törvények betartására szólította a tálib fegyvereseket Kabulban Hamid Karzai afgán elnök. Karzai közölte, hogy megbékélésre törekszik a tálib vezetőkkel, ha erre ők is hajlandóak. Egyértelművé tette azonban, hogy ez nem vonatkozik az al-Kaida terrorszervezet tagjaira, mivel – mint mondta – Afganisztánban nincs helye terroristáknak.

Karzai kijelentése három nappal a Londonban tartott Afganisztán-konferencia után hangzott el: ez volt az első sajtóértekezlete a tanácskozás után. A londoni konferencia résztvevői úgy döntöttek, hogy az erőszak megfékezése érdekében az afgán kormánynak egy átfogóbb programot kell készítenie, amely az oldalára állítaná a tálibokat.

A fegyverletételt ösztönző kezdeményezések már korábban is voltak Afganisztánban, de jórészt hatástalanok maradtak, csak alsóbb tisztségeket betöltő tálib harcosok adták be a derekukat, és semmi se garantálta azt, hogy nem ragadnak újra fegyvert.

Karzai korábban közölte, hogy hajlandó tárgyalni a tálibok vezetőjével, Omar mollahhal is, és örömmel látja azokat a tálibokat, akik hajlandóak elfogadni az afgán alkotmányt. A tálibok ugyanakkor eddig a nemzetközi haderő kivonását szabták bármilyen tárgyalás előfeltételéül. Karzai szerint ez a követelés elrugaszkodott a valóságtól, s a NATO vezette koalíciónak addig kell Afganisztánban maradnia, amíg az ország nem szabadult meg az al-Kaidától, illetve más terrorista fenyegetésektől.