Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai második forduló nélkül is nyert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 3. 6:16

Az afganisztáni választási bizottság hétfőn úgy döntött, hogy nem tartják meg az elnökválasztás hét végére kitűzött második fordulóját és Hamid Karzai hivatalban lévő elnököt nyilvánította győztesnek. Egy nyugati diplomata azt mondta, “nevetséges” lenne, ha olyan választásra költenének pénzt, amelynek egyértelmű a kimenetele.

Karzai elnök és Abdullah Abdullah volt külügyminiszter jutott be az elnökválasztás második fordulójába, de utóbbi a hét végén bejelentette, hogy nem vesz részt a szombati megméretésen, mert – mint mondta – a voksolás feltehetően nem lesz szabad és tisztességes.

Tömeges csalások árnyékolták be az elnökválasztás augusztus 20-i első fordulóját; a leadott szavazatokból csaknem egymilliót érvénytelenítettek az afgán hatóságok a visszaélések miatt.

Karzai elnök Abdullah Abdullah visszalépése után késznek mutatkozott, hogy akár egyedül is részt vegyen a második fordulóban, de hírek szerint a nemzetközi közösség élénken ellenezte ezt. Egy névtelenül nyilatkozó nyugati diplomata azt mondta, “nevetséges" lenne, ha olyan választásra költenének pénzt, amelynek egyértelmű a kimenetele, és egy ilyen voksolás miatt kockáztatnának emberéleteket. Arra utalt, hogy a vallási fanatikus tálib lázadók merényletekkel zavarták meg az első fordulót is, és azóta eltelt bő két hónapban is több súlyos merényletet követtek el Afganisztánban.

Biztos vagyok benne, hogy a választási bizottság “alkotmányjogi szempontból kifogástalan eljárásmódot" fog érvényre juttatni az elnökválasztás további menetét illetően – jelentette ki előzőleg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, miután Kabulban külön-külön tárgyalt Karzai elnökkel és Abdullah Abdullahhal. A diplomata előre nem bejelentett látogatást tett Afganisztánban.