Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai nem pénzt kérni megy Londonba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 9. 8:08

Afganisztánnak “nincs szüksége a nemzetközi közösség kegyeire” – jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök egy televíziós interjúban. Az államfő azt mondta, nem fog pénzt kérni a nyugattól a Nagy-Britanniában három hét múlva megrendezendő Afganisztán-konferencián.

“A nyugati országoknak megvan a maguk célja Afganisztánban: a terrorizmus ellen harcolnak. Mi is a saját célunk megvalósítására törekszünk, amely Afganisztán stabilitásának és biztonságának a megteremtése" – mondta az afgán elnök a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevíziónak.

Karzai arról is beszélt, hogy nem pénzt fog kérni a Nagy-Britanniában három hét múlva tartandó Afganisztán-konferencián, hanem azért fog szót emelni, hogy a külföldi katonák hagyjanak fel az afgánok otthonaiban végrehajtott éjszakai rajtaütésekkel, és igyekezzenek tovább csökkenteni műveleteik polgári áldozatainak a számát.

“Azt szeretnénk elérni, hogy a NATO megértse: a terrorizmus elleni háború nem abból áll, hogy üldözőbe veszik az összes turbános, szakállas, hagyományos afgán viseletbe öltözött embert" – tette hozzá.

Az államfő elismerte, hogy “minden más országhoz hasonlóan" Afganisztánban is felmerülnek korrupciós problémák, de itt “a nyugati média aránytalanul felnagyította az ügyet". Karzai szerint az afganisztáni korrupció nagy része “külföldről érkezett" az országba, s az afgán hatóságok mindent megtesznek annak visszaszorítása érdekében.