Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai egyeztetés Washington és Peking között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 16. 7:04

Kína és az Egyesült Államok még e hónapban felújítja a kétoldalú katonai párbeszédet, amelyet Peking tavaly függesztett fel, tiltakozva a Tajvanba irányuló amerikai fegyvereladások ellen – közölte a kínai sajtó.

Tárgyalások lesznek Pekingben február 27-28-án – írta internetes oldalán a Zsenmin Zsipao című pártlap az amerikai védelmi minisztérium egy név nélkül nyilatkozó illetékesét idézve. “Folytatni akarjuk az eszmecserét Kínával, és keressük az együttműködés lehetőségeit" – mondta az illetékes.

A megbeszélésekre néhány nappal azután kerül sor, hogy február 20. és 22. között Kínában tesz látogatást Hillary Clinton, az új amerikai külügyminiszter, akinek első külföldi útja Ázsiába vezet.

A Pentagon egyik szóvivője tavaly októberben bejelentette, hogy Peking törölt vagy későbbre halasztott több katonai tárgyalást Washingtonnal, így tiltakozva amiatt, hogy az Egyesült Államok 6,5 milliárd dollár értékben fegyvereket ad el Tajvannak. Kína ezt követően megállapította, hogy a fegyverüzlet terve “szennyezi a katonai kapcsolatok jó légkörét".

Washington és Tajpej katonai kapcsolatai súlyos viszályt okoznak az amerikai-kínai viszonyban, mindamellett Kína január végén felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy erősítsék a kétoldalú katonai együttműködést, elhárítva az annak útjában álló “akadályokat".

“Ebben az új korszakban azt reméljük, hogy Kína és az Egyesült Államok olyan légkör megteremtésére törekszik, amely kedvez a két hadsereg között viszony javításának és fejlesztésének" – jelentette ki akkor Hu Csang-ming ezredes, a védelmi minisztérium szóvivője.