Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Médiasztárokkal népszerűsítik termékeiket a repülőgépgyártók

Szöveg: JETfly |  2009. február 16. 6:57

A nagy repülőgépgyártók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy saját típusaikat minél szélesebb körben megismertethessék a potenciális vevőkkel.

Ennek érdekében képesek akár olyan “reklámfogásokra" is, hogy híres embereket ültessenek a szakemberek helyett a gépek pilótafülkéibe. Indiában ezúttal egy újságírónő repülhetett az orosz MiG-35-össel és az amerikai F-16-ossal is, ugyanakkor egy olimpiai bajnok sportoló is a magasba emelkedhetett a most zajló AERO India 2009 szakkiállításon.

Péntek 13. a babonások számára az a nap, amikor az utcára sem merészkednek ki, ha nem muszáj, mivel szerencsétlen napnak tartják. Van, aki számára viszont ez a nap örökké emlékezetes marad, hiszen egy életre szóló élménnyel gazdagodott. Suman Sharma indiai újságíró lett az első hölgy, aki repülhetett a MiG-35 típusú, orosz vadászrepülőgéppel. Az indiai újságírónőnek három nap alatt ez volt a második repülése vadászrepülőgéppel. A hölgy az Aero India 2009. február 11-ei megnyitója előtt ugyanis a rivális amerikai F-16 hátsó ülésében repült.

1595883941
 

A második repülés sokkal csodálatosabb volt. A MiG-nek két hajtóműve van, míg az F-16-nak csak egy, és én határozottan éreztem a teljesítménykülönbséget" – mondta Sharma.

Hatalmas benyomást tett az újságírónőre a repülőgép fedélzeti elektronikája. „A MiG pilótájának modern, színes kijelzője van, míg az F-16-osnak fekete-fehér" – mondta. Vélhetően azonban nem ezek a mély szakmai megállapítások döntenek majd a több milliárd dolláros, 126 új harci gép beszerzéséről szóló tenderen…

A Boeing konzorcium is kerített gyorsan egy híres embert, repülésre hívta ugyanis az első indiai űrhajóst, Rakesh Sharmat, aki 25 évvel ezelőtt egy Szojuz űrhajóval jutott ki a világűrbe. Õ legalább részben szakmabelinek tekinthető…

A másik amerikai cég, a Lockheed Martin szintén nem akar lemaradni riválisai mögött, ők Abhiv Bindrát, a pekingi olimpia légpuskalövészetének olimpiai bajnokát hívták meg egy repülésre F-16 típusú repülőgépükkel.

Mint arról már korábban írtunk, hatalmas „harc" folyik az India által 126 repülőgép beszerzésére kiírt tenderen résztvevő cégek között. Nagyon jó alkalom repülőgépük bemutatására az indiai repülőgép kiállítás, és mint az egyértelműen látszik, minden lehetőséget kihasználnak, hogy népszerűsítsék magukat.